Безпечна засмага: як правильно обрати сонцезахисний крем.

У літній період наша шкіра може страждати від сонячних опіків, зморшок, сухості, алергії чи гіпопігментації. Адже влітку можна отримати велику дозу ультрафіолету. Тому слід користуватися сонцезахисними засобами та головне – вміти їх правильно підібрати за типом шкіри.
Для шкіри щоденного звичайного догляду – буде замало. Звісно, у спекотну пору вона сама захищає себе, стаючи грубішою та виділяючи більше жиру, ніж у демісезонний і зимовий періоди. Проте цього також недостатньо. Тому дерматологи рекомендують постійно носити у косметичці крем, що вбереже від сонячних опіків. На тюбику такого обов’язково повинно бути нанесене маркування SPF.
SPF або ж Sun Protection Factor (“сонцезахисний фактор”) – це позначка, яка разом з індексом, що біля неї, означає, скільки шкіра зможе бути без захисного крему.
Як розрахувати?
Для початку потрібно подивитися на цифри біля цих трьох літер, а також визначити, скільки часу ви можете підставляти обличчя та тіло під прямі промені. Наприклад, якщо згоріти ваша шкіра без захисного засобу може за хвилин 10, то, нанісши такий крем з індексом, приміром, 30, маєте ризик обпалитися через 5 годин.
Є чотири ступені захисту сонцезахисних кремів:
Низький (2-5)
Середній (6-11)
Високий (12-19)
Дуже високий (20-100)
сонцезахисний крем не має 100% ефекту, тому на відкритому сонці з 11 до 17 наше тіло не повинне перебувати.
Це і тому, що дія ультрафіолету, який виділяють сонячні промені, деколи таки сильніша за креми з індексом SPF. Тому, обираючи сонцезахисний засіб, рекомендуємо віддавати перевагу тому, де ще є позначки UVA та UVB. Таке маркування означає широкий спектр захисту, що вбереже шкіру від А і B променів. Адже через дію перших вона раніше старіє, на ній з’являються пігментні плями чи навіть злоякісні утворення, другі ж викликають почервоніння, опіки та алергію.
Більше про UVA та UVB. Ультрафіолетові промені є двох діапазонів: UVA (альфа-промені) і UVB (бета-промені). Від них і слід захищати шкіру.
UVB- випромінювання призводить до опіків, в той час як UVA-випромінювання – до пошкодження структури ДНК і фотостаріння.
Ультрафіолетові промені групи В часто стають причиною старіння шкіри, сонячних опіків, придушення імунної системи і можуть привести до раку шкіри.Його небезпека в тому, що воно не викликає почервоніння шкіри. При цьому промені групи А проникають в неї на глибину в два рази більше, ніж промені В.
Вони активні в будь-який час року. Навіть у хмарну погоду люди отримують близько 80% UVA-променів. Вони проникають через скло і можуть завдавати шкоди шкірі, навіть якщо ви їдете в машині. Їх випускає не тільки сонце, а й флюоресцентні лампи.Захист від сонця забезпечують два види фільтрів:
Фізичні фільтри – в основному оксид цинку (Zinc Oxyde) і діоксид титану (Titanium Dioxyde).
Хімічні фільтри – авобензон (avobenzone), оксибензон (oxybenzone), параамінобензойна кислота (PABA), октил саліцилат (Octyl Salicylate), октіноксат (Octinoxate) та інші.
Засоби з фізичними фільтрами, як правило, не проникають в шкіру, а працюють на поверхні. Вони покривають шкіру білим шаром, густої консистенції. Засоби з хімічними фільтрами – проникають. Вони легкі та непомітні на шкірі.