ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО ЗАСМАГУ.

Засмага – захисна реакція шкіри, потемніння кольору шкіри під впливом ультрафіолетового випромінювання, внаслідок якого в нижніх шарах епідермісу шкіри відкладається пігмент меланін.
Засмага розвивається поступово після повторних опромінень невеликої інтенсивності. Найбільш інтенсивна і стійка засмага виникає після тривалого перебування на сонці, що часто шкідливо позначається на стані здоров’я.
Образно кажучи, заcмага — це “парасолька”, яку шкіра “відкриває” для захисту від ультрафіолетових променів. Ось так шкіра і захищає себе.
Чи шкідлива засмага?
Сама засмага – це, реакція шкіри на ультрафіолетове випромінювання, яке починається із запалення. Перш ніж потемніти, шкіра рожевіє або червоніє. При запаленні більш високого ступеня з’являється сонячний опік, а разом з ним пухирці й пігментні плями.
Під впливом сонячних променів може розвинутись захворювання — фотодерматоз (сонячний дерматит). Сонячні дерматози бувають гострі і хронічні. Гострий дерматит проявляється через 2 — 4 години після засмаги у вигляді почервоніння і запалення шкіри. Більш сильне запалення проявляється через 10 — 12 годин і тримається 4 — 5 днів — це опік першого ступеню. Його симптоми: почервоніння і запалення шкіри, жар, свербіж, біль в області почервоніння, загальна слабкість, головний біль, безсоння, втрата апетиту.
Засмага необхідна для утворення вітаміну D. Тільки під час прийому сонячних ванн, у людини виробляється найважливіший вітамін D, нестача якого може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. Наприклад, ламкості кісток, порушення сну, депресії. В той же час, вітамін D можна отримати вживаючи рибу, водорості, риб’ячий жир, сир, вершкове масло.
Засмагання може призвести до опіків І-ІІІ ступенів. У такому випадку погіршується загальний стан організму, а сильні опіки можуть призвести навіть до омертвіння шкіри. Сонячні опіки, отримані в дорослому віці, підвищують ризик розвитку раку шкіри. Виходить, сама по собі засмага безпечна, проте вона, як правило, проходить через стадію сонячного опіку, а опіки, безсумнівно, дуже шкідливі.
Якщо сонячний опік проявляється тільки почервонінням шкіри, можна обробити пошкоджену ділянку термальною водою з подальшим нанесенням засобів на основі пантенола. Якщо після опіку сформувалися пухирці необхідно звернутися за допомогою до лікаря-дерматолога в медичний заклад.
Хто у групі ризику
Деяким людям засмаги взагалі заборонено. А саме: людям похилого віку, маленьким дітям, гіпертонікам, алергікам, вагітним, тим, хто страждає від новоутворень, меланом, захворювань ендокринної системи.
Також у зоні ризику – люди зі світлою шкірою, з великою кількістю родимок на тілі або наявністю чотирьох і більше родимок діаметром від 6 мм; ті, хто в дитинстві кілька разів згорав на сонці, люди, в чиїх сім’ях у одного з прямих родичів була діагностована меланома.
Як правильно засмагати
Якщо ви мрієте про гарну засмагу, то повинні знати кілька простих правил.
Отож, найкраще приймати сонячні ванни в період з 8 до 11 вранці, та з 16 до 19 ввечері. Це безпечний час для того, щоб поступово засмагнути і при цьому не згоріти. Але найбезпечнішим варіантом залишається не засмагати.Найбільше шансів згоріти — в обід, коли сонячні промені особливо сильні. Тому, якщо саме в цей час ви опинились на пляжі, безпечніше буде розташуватись в тіні або під парасолькою. Також не забувайте про використання сонцезахисного крему, капелюхів та окулярів.
Пийте більше рідини, щоб уникнути зневоднення організму.
Під час загоряння не можна спати і не рекомендується читати. Коли ви засмагаєте, змінюйте положення тіла кожних 10 — 15 хвилин, та робіть це не довше, ніж 1 годину. Якщо після засмаги ваша шкіра почервоніла, змастіть її спеціальним кремом або сметаною. Як тільки почервоніння зійде, можете знову засмагати.
Також від прямих сонячних променів варто оберігати дітей до 3-річного віку. Навіть якщо дитина перебуває в тіні, слід наносити кожні 2 години на шкіру малюка сонцезахисний крем.
Вода виконує функцію лінзи — підсилює сонячне світло. Причому, сонячне випромінювання проходить у воду на глибину одного метра. Особливо легко згоріти, якщо залишатися на сонці відразу ж після купання. Тоді вода утворює на шкірі маленькі лінзочки, які підвищують можливість отримання сонячного опіку.І пам’ятайте, все повинно бути в міру. Розумна кількість сонячного світла корисна для організму, тому, щоб уникнути небажаних наслідків, не перевищуйте допустимий час перебування на сонці.

Коментувати
Поширити