Використання метформіну може знизити ризик розвитку базальноклітинної карциноми

Вчені виявили, що використання метформіну може мінімізувати ризик розвитку базальноклітинної карциноми. Такі висновки зробили науковці з Ісландії за результатами популяційного дослідження. Про це повідомляє видання MDedge.Зазначається, що у дослідженні, яке опубліковане в журналі Американської академії дерматології, вчені ідентифікували 6 880 вперше виявлених онкохворих пацієнтів з базальноклітинною карциномою (ВВС), плоскоклітинною карциномою in situ (SCCis) або інвазійною плоскоклітинною карциномою (SCC) та 69 620 осіб з контрольних груп населення. Науковці використовували дані Ісландського регістру раку та Ісландського регістру рецептурних препаратів з 2003 по 2017 рік. Дослідження проводив Йонас А. Адальштейнсон, доктор медицини з Ісландського університету (Háskóli Íslands) спільно з колегами.

Вплив метформіну було визначено як отримання принаймні одного рецепта на метформін більш ніж за два роки до встановлення діагнозу раку. У своєму аналізі вчені використовували грами і добові дози метформіну; одна DDU метформіну становить два грами.

Дослідники з’ясували, що використання метформіну було пов’язано із нижчим ризиком розвитку базальноклітинної карциноми у порівнянні з його невикористанням (скориговане відношення шансів 0,71; 95% довірчий інтервал 0,61-0,83).

Науковці зазначили, що зниження ризику ВВС однаково відбувалося у вікових і гендерних підгрупах, за винятком людей молодше 60 років.

«Це може означати, що метформін має менший захисний ефект у молодих людей, але нам також може не вистачати даних в цій категорії», – додали дослідники.

Зв’язок зі зниженням ризику BCC залишався значним при всіх трьох виміряних рівнях кумулятивної дози: 1-500 DDU, 501-1500 DDU і понад 1500 DDU.

Застосування метформіну не було значно пов’язано зі зниженням ризику інвазійної плоскоклітинної карциноми (aOR, 1,01) і більшості випадків плоскоклітинної карциноми. Але доза 501-1500 DDU була пов’язана з невеликим збільшенням ризику плоскоклітинної карциноми (aOR, 1,40; 95% CI, 1,00-1,96).

Дослідники повідомили, що зниження ризику базальноклітинної карциноми спостерігалося при всіх рівнях дозування метформіну, але причина може бути пов’язана з факторами, які не враховувалися у дослідженні. Вчені наголосили, що ефект метформіну щодо зниження ризику ВВС може проявлятися швидко, тому для клінічної користі може вистачити невеликої дози.

Слід зазначити, що результати дослідження були обмежені декількома факторами, включаючи ретроспективний дизайн і неможливість коригування ультрафіолету, типу шкіри та супутніх захворювань. Науковці наголосили, що часте вживання метформіну людьми з діабетом другого типу передбачає, що сам діабет або інші ліки проти цієї хвороби можуть бути факторами, які заважають.

«Необхідні рандомізовані проспективні дослідження, щоб повністю зрозуміти вплив метформіну на ризик розвитку базальноклітинної карциноми та інвазійної плоскоклітинної карциноми», – резюмували вчені.