В Україні можуть зробити пропуск в ресторани і ТРЦ тільки для щепленних від COVID-19

В країні не будуть водити обов’язкову вакцинацію населення від коронавірусної інфекції, однак можуть зробити допуск в ресторани та торговельно-розважальні центри за наявністю COVID-паспортів або тестів з негативним результатом, пише Страна.

В Україні можуть зробити допуск в ТРЦ тільки для вакцинованих.

За даними видання, яке звернулося за роз’ясненням до Міністерства охорони здоров’я України, у відомстві повідомили, що імунізація в країні добровільна та безоплатна.

«Позиція Міністерства охорони полягає в тому, що вакцинація в Україні є добровільною і безкоштовною. Обов’язкової вакцинації у нас немає», – заявили в пресслужбі МОЗ.

Також у Мінохорони здоров’я розповіли, чи будуть вводити пропуск в заклади громадського харчування і ТРЦ за наявністю негативного ПЛР-теста і за сертифікатами про імунізацію, за прикладом Франції.

У Міністерстві охорони здоров’я не виключили, що в майбутньому можуть застосувати таку практику в України.

«Зараз все карантинні обмеження, які вводяться в Україні, регулюються постановою Кабміну номер 1236. Там встановлені рівні епіднебезпеки і певні індикаторні показники, чи можна відвідувати певні заклади або не можна. У майбутньому, можливо, Уряд України буде розглядати можливість того, щоб в період карантинних обмежень дозволяти власникам цифрових ковідних сертифікатів відвідувати заклади, де працює вакцинований персонал. Тобто, вакцинований персонал – вакциновані відвідувачі», – повідомили у відомстві.

Однак, у МОЗ підкреслили, що зараз про це ще рано говорити – необхідно дочекатися рішення Кабінету міністрів.

Нагадаємо, у Франції ввели обов’язкову вакцинацію від коронавірусу для медичних працівників, а також деяких категорій громадян. Аналогічну практику запровадив і уряд Греції, там пообіцяли – тих, хто відмовиться від імунізації, відсторонять від роботи.

В Єврокомісії вважають, що держави Європейського Союзу можуть вводити обов’язкову вакцинацію свого населення від ковіду, якщо цього вимагатиме епідситуація.