У ЦГЗ пояснили, як медзакладам розрахувати запас засобів індивідуального захисту

В Україні триває підготовка лікарень до ймовірного підвищення рівня захворюваності на COVID-19. У Центрі громадського здоров’я МОЗ України дали рекомендації медичним закладам щодо використання та розрахунку запасів засобів індивідуального захисту.

Зазначається, що при підготовці до можливого зростання захворюваності на коронавірус в Україні, медпрацівників у лікарнях слід заздалегідь забезпечити засобами індивідуального захисту (ЗІЗ).

Згідно із положеннями Мінімальних вимог безпеки й охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, керівник медустанови має забезпечити наявність та необхідний запас ЗІЗів. Також на робочому місці слід проводити навчання працівників щодо використання ЗІЗів.

У додатку 7 до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)» наявний розрахунок необхідної кількості ЗІЗ для забезпечення медиків під час спалаху коронавірусної інфекції.

У ЦГЗ наголосили, що при розрахунку потреби у ЗІЗах в окремо взятій медустанові, слід враховувати місцеві особливості: розташування будівель, наявні методи діагностики, рівень кваліфікації працівників. Зазначається, що для ретельного та індивідуального розрахунку потреби у засобах індивідуального захисту можна скористатися спеціальною методикою.

У Центрі громадського здоров’я доповнили, що тільки комплексний підхід до заходів безпеки у медзакладах допоможе захистити медиків та пацієнтів від ризиків інфікування.

Нагадаємо, що лікарні, які надають допомогу хворим на COVID-19, отримають 2,5 млн засобів індивідуального захисту.