Завершено виплати «ковідних» коштів медичним закладам

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) завершила виплати медзакладам, які не мали пакету на лікування COVID-19, але надавали допомогу пацієнтам. У квітні та травні 2021 р. деякі медичні заклади госпіталізували пацієнтів з коронавірусом, але не відповідали вимогам надання допомоги.

Через це НСЗУ не могла укласти договори з такими лікарнями і виплатити їм гроші. Завдяки спільним зусиллям Уряду, Міністерства охорони здоров’я та НСЗУ була прийнята постанова, яка розблокувала ці виплати. До порядку реалізації Програми медичних гарантій внесли зміни, які дозволили НСЗУ виплатити гроші закладам, які не відповідали вимогам. Для цього заклади укладають з НСЗУ додаткові угоди.

Коментар Віктора Ляшка

«Лікарі, які врятували життя українців, заслуговують на винагороду. Нам знадобився час, щоб розібрати кожен кейс з невиплатами і проаналізували роботу закладів, що не мали пакету. На сьогодні усі кошти за лікування пацієнтів з коронавірусом у квітні та травні НСЗУ виплатила», — зауважив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Загалом з квітня цього року НСЗУ виплатила медичним закладам понад 32 млрд грн. З них:

  • закладам первинної медичної допомоги — 6,6 млрд грн;
  • спеціалізованим медзакладам — 18,9 млрд грн;
  • центрам екстреної медичної допомоги — 2,9 млрд грн;
  • за надання допомоги пацієнтам з коронавірусом — 3,9 млрд грн.

На виплати від НСЗУ впливає те, наскільки медичні заклади виконують вимоги договору.

Усі оплати, які отримують лікарні за договором з НСЗУ, є публічною інформацією, яку можна побачити на відкритих дашбордах НСЗУ.

Міністр наголосив керівництву НСЗУ на важливості виконувати фінансові зобов’язання і вчасно виплачувати кошти закладам охорони здоров’я за виконану роботу.