Безпліддя і вакцинація: вчені розвіяли міфи щодо імунізації проти COVID-19

Науковці спростували чутки, що щеплення проти коронавірусу можуть викликати безпліддя, але такі міфи продовжують поширюватися у соціальних мережах. Експерти навели аргументи, чому не варто боятися вакцин від COVID-19.

Науковці зазначили, що щеплення не впливають на здатність народжувати дітей.

Прихильники міфу щодо впливу вакцини на безпліддя жінок заявляли, що вироблені антитіла за допомогою імунізації можуть не тільки знешкоджувати коронавірус, але й білки, які беруть участь у формуванні плаценти у матці. Ті, хто пропагував подібні чутки, наголошували на подібності спайкового білка та синцитину-1.

Вчені зауважили, що спайковий білок коронавірусу складається з 1 273 амінокислот, а синцитин-1 – з 538. Експерти знайшли лише одну послідовність з п’яти амінокислот, яка є подібною у двох протеїнів, але й вона не є ідентичною.

Керівник лабораторії плаценти Університетської клініки Єни та президент Європейського товариства репродуктивної імунології Удо Маркерт пояснив, якщо слідувати цій теорії, то до безпліддя могло б призводити і захворювання на коронавірусну інфекцію.

Повідомляється, що прихильний фейкової інформації про щеплення від COVID-19 також поширювали чутки про чоловіче безпліддя після імунізації, але дослідники з США спростували їх.

Вчені провели аналіз сперми 45 чоловіків до та після введення мРНК-вакцин і не змогли виявити жодного негативного впливу щеплення на репродуктивну функцію чоловіків. Але фахівці підкреслили, що зараження коронавірусною інфекцією може негативно позначитися на чоловічому здоров’ї.

Дослідники підкреслили, що щеплення мРНК-вакцинами не призводить до проблем з ерекцією та безпліддя, але SARS-CoV-2 є фактором ризику отримати обидва захворювання.

Слід зазначити, що група урологів змогла виявити вірус у тканині яєчок чоловіків, які померли через COVID-19. Вони додали, що вірус може призвести до еректильної дисфункції.