МОЗ планує ліквідувати структуру МСЕК протягом двох років

В Україні у найближчі два роки планується ліквідація структури медико-соціальних експертних комісій (МСЕК), її замінить Національне агентство контролю якості медичної допомоги. Про це заявила журналістам заступниця Міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

МОЗ планує ліквідувати МСЕК протягом двох років.У Мінохорони здоров’я хочуть ліквідувати структуру МСЕК у найближчі два роки. Чиновниця наголосила, що в Україні планують змінити принцип встановлення втрати працездатності завдяки автоматизованому підходу.

Вона зазначила, що в країні будуть запроваджувати Міжнародну класифікацію функцій (МКФ) та реабілітаційний план. Микичак доповнила, що мультидисциплінарна команда буде працювати з пацієнтом з моменту його госпіталізацій.

Слід зазначити, що через два роки в Україні має запрацювати Національне агентство контролю якості медичної допомоги. До його компетенції буде входити контроль меддопомоги та моніторинг її надання. Зокрема, йдеться про навчання медиків та вирішення конфліктних ситуацій.

Микичак наголосила, що введення МКФ в країні допоможе змінити підходи до встановлення втрати працездатності. Вона роз’яснила, що процес буде відбуватися автоматизовано. Чиновниця доповнила, що комісія іноді встановлювала інвалідність дуже суб’єктивно. Вона підкреслила, що мультидисциплінарна команда буде вносити до відповідної програми набір кодів, за яким визначатиметься ступінь втрати працездатності.

Слід зазначити, що в Україні для повноцінного введення МКФ слід організувати навчання медиків первинної ланки, а також розширити Програму медичних гарантій в галузі реабілітації.

Микичак зауважила, що зазначені зміни будуть запроваджувати поступово.

Нагадаємо, що в Україні стартувала нова система реабілітаційної допомоги. Вона відокремлюється від медичної, а фізичні терапевти та ерготерапевти будуть повністю відповідати за свої напрямки реабілітації.

Раніше стало відомо, що у МОЗ прокоментували процедуру встановлення інвалідності для медиків внаслідок COVID-19.