Штам коронавірусу «Дельта» заразний, як вітряна віспа – CDC

У Сполучених Штатах Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) оприлюднили звіт, згідно з яким підтверджується висока швидкість передачі «Дельта»-варіанту коронавірусу, подібно до вітряної віспи. Про це повідомляє видання WebMD.У щотижневому звіті про захворюваність та смертність (MMWR) йдеться, що штам «Дельта» може викликати більш важкий перебіг коронавірусної інфекції.

Голова CDC Рошель Валенські зазначила, що «Дельта»-інфекція призвела до однаково високого вірусного навантаження SARS-CoV-2 у вакцинованих і невакцинованих людей».

Повідомляється, що у звіті CDC описаний новий ризик «Дельта»-штаму – він може бути заразним, як вітряна віспа.

«Багато людей будуть пам’ятати, що захворіли на вітряну віспу, а незабаром після цього захворіли їх брати й сестри», – роз’яснила докторка медицини, професорка відділення інфекційних захворювань в школі Університету Колорадо Мішель Беррон.

Вона наголосила, що механізм поширення штаму «Дельта» відрізняється від вітряної віспи чи лихоманки Ебола.

«Основний шлях поширення COVID-19, навіть його варіанту «Дельта», – повітряно-крапельний», – зауважила Беррон.

Повідомляється, що кожна людина, яка заражена «Дельта»-варіантом коронавірусу, може інфікувати вісім або дев’ять інших людей. У CDC зауважили, що вихідний штам коронавірусу за своєю зграбністю був схожий на застуду – хвора людина в середньому могла заразити близько двох осіб.

Також у CDC підкреслили, що варіант «Дельта» тепер більш заразний, ніж Ебола, сезонний грип чи віспа. Саме тому Центри з контролю та профілактики захворювань США повернули у 70% округів рекомендації щодо дотримання маскового режиму у школах та інших приміщеннях для вакцинованих та нещеплених американців.

Доктор медичних наук, фахівець з інфекційних захворювань у Northwell Health в Нью-Гайд-парку, штат Нью-Йорк Девід Хіршверк зазначив, що CDC прагне допомогти людям краще оцінити ситуацію, порівнюючи штам «Дельта» з іншими інфекціями.

«Зараз ми знаходимося в абсолютно іншому положенні, ніж всього кілька тижнів тому. І людям важко це прийняти», – доповнив він.

Багато експертів в США відзначають, що імунізація від COVID-19 є важливою. За даними CDC, вакцинована людина має набагато менше ризиків важких наслідків, госпіталізації й смерті, а ризик зараження знижується у три рази.

Повідомляється, що у Сполучених Штатах Центри з контролю та профілактики захворювань аналізують наступні кроки для стримування епідемії. Серед ймовірних заходів розглядається обов’язкова вакцинація для медиків для захисту вразливих груп населення.

«Незалежно від того, чи є ви медичним працівником чи ні, я закликаю всіх зробити щеплення від COVID-19, особливо з урахуванням того, що число випадків захворювання по всій країні продовжує зростати», – резюмував Хіршверк.

Нагадаємо, що науковці у США завили про нові побічні реакції після вакцинації від COVID-19.

Слід зазначити, що згідно з новим аналізом Центрів з контролю та профілактики захворювань США (CDC), вакцини з мРНК знижують ризик зараження COVID-19 на 91% після двох доз і на 81% після однієї.