Цукрозамінники можуть викликати стійкість до антибіотиків – вчені

Науковці у новому дослідженні виявили, що використання непоживних підсолоджувачів впливає на поширення стійкості до протимікробних препаратів. Про це повідомляє видання Change UA з посиланням на The ISME Journal.

Стійкість до антибіотиків визнана однією з найбільших загроз здоров’ю. Вчені наголосили, що кожного року у світі 700 тис. осіб помирають від інфекцій, викликаних стійкими бактеріями. Зазначається, що до 2050 року десять мільйонів людей можуть загинути від інфекцій, викликаних стійкістю до протимікробних препаратів.

Під час нового дослідження вчені з’ясували, що важливу роль у поширенні антибіотикорезистентності відіграє використання непоживних підсолоджувачів. Фахівці наголосили, що сахарин, сукралоза, аспартам і ацесульфам калію можуть накопичуватися в кишечнику і стимулювати місцеві бактерії до обміну генами та розвитку стійкості до антибіотиків.

Науковці виявили, що підсолоджувачі викликають прямий контакт між парою клітин. Під час такого контакту відбувається горизонтальне перенесення частини генів з однієї клітини до іншої. Таким чином гени, які забезпечують стійкість до дії антибіотиків, поширюються в кишечнику.

Непоживні підсолоджувачі широко використовуються як безпечні замінники цукру в харчових продуктах та напоях, оскільки вони дають солодкий смак, але не містять калорій. Споживання таких цукрозамінників збільшилося та сягнуло приблизно 117 тис. метричних тонн на рік.

Слід зазначити, що вживання непоживних цукрозамінників пов’язують із ризиком для здоров’я. Тести in vitro показали, що сахарин, сукралоза та аспартам можуть викликати утворення пухлин сечового міхура. Вчені додали, що непоживні підсолоджувачі пов’язані з розвитком непереносимості глюкози, яка виникає через зміни мікробіоти кишечника.