В Україні сімейних лікарів стимулюватимуть до вакцинації пацієнтів від COVID-19

Міністерство охорони здоров’я планує запровадити додаткові мотиваційні заходи для сімейних лікарів за високі показники охоплення щепленнями проти коронавірусної інфекції.

У МОЗ зазначили, що при вакцинації понад 80% дорослих пацієнтів, сімейний лікар буде отримувати 50 балів безперервного професійного розвитку (БПР) під час чергової атестації, починаючи з 2022 року. Бали за вакцинацію проти коронавірусу будуть нараховані протягом наступного року, бо у 2021 році частина сімейних лікарів вже прийшла атестацію.

Повідомляється, що у відомстві аналізують можливість введення додаткової фінансової мотивації для сімейних лікарів. Фінансову винагороду планують нараховувати за високі показники охоплення вакцинацією від COVID-19 серед дорослих пацієнтів.

Слід зазначити, що за підсумками дослідження ЮНІСЕФ/USAID, що 64% громадян України загалом та 72% осіб старше 60 років прислухаються до порад сімейного лікаря під час прийняття рішення щодо імунізації від коронавірусної інфекції.

У МОЗ додали, що сімейні лікарі мають проводити активну комунікацію з пацієнтами щодо вакцинації та спиратися на доказову медицину.

Нагадаємо, що Кабмін оновив систему безперервного професійного розвитку для медиків. У новій постанові врахували зауваження та пропозиції медичної спільноти, а також розширили категорії медпрацівників, які мають право на БПР.

Раніше повідомлялося, що МОЗ планує провести загальнонаціональне навчання для лікарів «первинки» щодо терапії хворих на COVID-19.