COVID-19 поширюється під час розмови

Заражені коронавірусною інфекцією можуть передавати небезпечні частинки під час розмови або при диханні, а не тільки при кашлі та чханні. До такого висновку у своєму дослідженні дійшли науковці Національного університету Сінгапуру.

Професор Пол Тамбая повідомив, що дрібні частинки, що утворюються під час дихання, розмови, співу, розмір яких не перевищує п’яти мікрометрів, містять навіть більше вірусних частинок, ніж великі частки.

Професор Крістін Колеман зауважила, що під час експериментів ряд інфікованих коронавірусом людей найбільше небезпечних частинок виділяли під час розмови. Вона припускає, що це відбувається через те, що люди підвищують голос.

Крім того, Пол Тамбая підкреслив, що під час досліджень науковці також вивчали питання зниження ризику поширення COVID-19. За його словами, під час розмов циркуляція повітря, яка створюється за рахунок розташування меблів, вентиляторів, а також дистанція між людьми допомагає змінити концентрацію небезпечних частинок.

Дослідники закликають людей носити захисні маски як в приміщеннях, так і на вулиці.

Нагадаємо, нещодавно епідеміологиня та експерт ВООЗ з реагування на біологічні загрози Наталія Виноград попередила, що «Дельта»-штам передається від людини до людини за 5-10 секунд. Також вона повідомила, що коронавірусні мутації значно прискорилися.