Експрес-тести на COVID-19 непридатні для безсимптомних хворих – німецькі експерти

Вчені з Німеччини з’ясували, що швидкі скринінгові тести на антиген SARS-CoV-2 давали помилкові результати та пропустили багато інфікованих осіб при використанні в реальних умовах. Про це пише УНН з посиланням на MedPageToday.

Дослідники у німецькій діагностичній лабораторії протестували 2 215 людей. У 338 осіб виявилися позитивні результати ПЛР-тестування. Вчені з Synlab GmbH в Аугсбурзі та Гейдельберзького університету в Мангеймі зазначили, що у заражених людей тести SD Biosensor від компанії Roche та експрес-тести Abbott Panbio показали загальну чутливість 60,4% і 56,8% відповідно.

Вони наголосили, що обидва експрес-тести мають незадовільну чутливість, тому їх масове використання під час епідемії коронавірусу є сумнівним.

Вчені доповнили, що медики та уряд мають знати про істотні обмеження швидких тестів на коронавірус, особливо у людей, які хворіють на безсимптомно. Науковці наголосили, що необхідно провести дослідження альтернативних підходів для виявлення коронавірусної інфекції.

Нагадаємо, що у CDC заявили про здатність експрес-тестів виявляти лише 30% серед безсимптомних хворих на COVID-19. У США Центри з контролю і профілактики захворювань провели дослідження ефективності застосування експрес-тестів на антиген від фармацевтичного концерну Abbott.

Слід зазначити, що ВООЗ включила до щорічного переліку діагностичних засобів тести на COVID-19.