Голодування може стримувати деякі інфекції – дослідження

У новому дослідженні канадські науковці з’ясували, що голодування може нейтралізувати деякі кишечні інфекції, зокрема сальмонельоз. Дослідження проводилося на мишах, повідомляє видання Medical News Today.

 

Повідомляється, що у Канаді вчені з Університету Британської Колумбії (UBC) провели дослідження та виявили, що голодування може допомогти організму тримати під контролем деякі інфекції.

Дослідження показало, що голодування запобігає запаленню або пошкодженню тканин бактерією Salmonella enterica serovar Typhimurium, яка є однією з основних причин гастроентериту у людей.

Автори роботи спостерігали аналогічні результати з іншою бактерією Campylobacter jejuni припускаючи, що висновки дослідження можна буде застосувати також до інших кишкових інфекцій.

Повідомляється, що вчені почали з лікування мишей антибіотиком стрептоміцином. Попередні дослідження показали, що антибіотик вбиває деякі ключові захисні бактерії, допомагаючи сальмонелі долати резистентність до колонізації на основі мікробіоти. Це створює середовище, в якій сальмонела може легко розростатися і викликати гастроентерит.

Дослідники згодовували Salmonella Typhimurium двом групам мишей: одну вони не годували протягом 24 годин, іншу – годували у звичайному режимі.

Ще через 24 години вчені досліджували мишей, щоб визначити стан їх інфекції, яка викликана Salmonella Typhimurium. У нагодованих гризунів інфекція поширилася кишечником, проникла в його стінку та спричинила пошкодження тканин.

Автори дослідження майже не виявили Salmonella Typhimurium у 40% голодних мишей. У решти 60% гризунів бактерії поширилися у кишечнику, хоча і завдали невеликої шкоди. Науковці підкреслили, що у всіх голодних мишей було мінімальне запалення або пошкодження тканин.

Коли голодних гризунів вчені повернули до нормального режиму харчування, їх сальмонельозна інфекція відновила здатність поширюватися через кишечник, але запалення тканин було мінімальним.

Дослідники припустили, що кишечні бактерії у голодних мишей «приручили» Salmonella Typhimurium. Вони додали, що під час голодування не вистачає поживних речовин, тому нормальні кишечні бактерії споживають те, що є. Так вони позбавляють Salmonella Typhimurium поживних речовин, необхідних для її розмноження.

Старший автор дослідження, доктор філософії, бакалавр наук з UBC, доктор Брюс Валланс зазначив, що люди неправильно сприймають тривалість голодування.

«Дводенне голодування у мишей вважається тривалим голодуванням, аналогічним до десяти-чотирнадцяти днів голодування у людей», – пояснив він.

Доктор Валланс наголосив, що їх дослідження не показує, що переривчасте голодування може захистити від інфекції.

«Існує багато цікавих даних про голодування, але я б порадив людям завжди перевіряти, чи проводилося дослідження на мишах, і якщо так, то як довго вони голодували», – доповнив він.

Слід зазначити, що експерти в галузі охорони здоров’я не можуть рекомендувати голодування як засіб боротьби з інфекціями найближчим часом. Вони додали, що лікувальне голодування й обмеження калорій можуть позитивно позначитися на динаміці інфекційних і потенційно неінфекційних шлунково-кишечних захворювань, але потрібні подальші дослідження.