Колумбієць отримав сім щеплень проти COVID-19

У колумбійському місті Калі чоловік, який мав проблеми з пам’яттю, вакцинувався проти коронавірусної інфекції сім разів. Інцидент почала розслідувати влада. Про це повідомляє Noticias Caracol.За даними секретаріату охорони здоров’я Валле-дель-Каука, 65-річний чоловік, який зробив сім щеплень проти коронавірусу, має психічні проблеми.

Повідомляється, що в одному з мегацентрів імунізації він вийняв з гаманця сім карт щеплень, які вже зробив. Чоловік втратив пам’ять та збирався знову вакцинуватися проти коронавірусу.

«Він втратив пам’ять і збирався зробити щеплення, поки в якомусь випадку вони не виявили, що вакцина вже є, вони попросили у нього карту вакцинації, і він дістав з гаманця, в дуже хорошому стані, сім карток з сімома першими дозами», – пояснила глава агентства Марія Христина Лесмес.

Чоловік отримав дози вакцин проти коронавірусу від фармацевтичних компаній Pfizer, AstraZeneca, Sinovac і Janssen. Повідомляється, що у чоловіка не було ніякої реакції на отриману кількість вакцин, і до нього не будуть застосовані будь-які санкції.

«Літня людина, у якої, ймовірно, проблеми з пам’яттю, яка, ймовірно, чула кожен день, що потрібно робити щеплення, і ходила кожного дня», – додала Лесмес.

Міністр охорони здоров’я Калі Міерланді Торрес пояснила, що така ситуація сталася через помилки при консолідації баз даних. Вона доповнила, що це показало слабкі сторони системи.

«Онлайн-бази даних немає, бо людина приходить зі своєю фізичною картою», – зауважила Торрес.

У Центрі досліджень дитячої інфектології Калі (CEIP) зазначили, що досі немає клінічного аналізу наслідків застосування більшої кількості доз, ніж потрібно для боротьби з COVID-19.

«У жодному клінічному дослідженні не оцінювалися короткострокові або довгострокові наслідки схем прийому, відмінних від тих, що зараз рекомендовано різними науковими асоціаціями або міністерствами», – роз’яснив лікар-інфекціоніст CEIP Едуардо Лопес.