У ВООЗ назвали дані про користь і безпеку ревакцинації «непереконливими»

Дані про користь і безпеки бустерної дози COVID-вакцини непереконливі, але багаті держави продовжують рухатися в бік політики ревакцинації. Про це заявив генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебрейесус. Голова ВООЗ впевнений, що немає остаточної інформації щодо переваг бустерних доз. Він заявив, що достеменно не відомо, чи безпечно це.

Також він наголосив на іншій проблемі, яка полягає в тому, що коли одні країни можуть дозволити собі ревакцинацію, а інші навіть не проводять вакцинацію в першому і другому раунді.

«Велика частина населення не вакцинована – особливо в країнах з низьким і середнім рівнем доходів, ми даємо можливість вірусу поширюватися, а це означає, що з’являться нові варіанти», – сказав Тедрос Адханом Гебрейесус.

Очільник ВООЗ впевнений, що це технічно неправильно, а також неправильно з моральної точки зору. «Тому у нас був цей двомісячний мораторій, щоб країни могли утримуватися від використання бустерних доз, щоб інші країни, у яких немає вакцин під рукою… могли мати доступ до вакцин. Ми в одному човні, і лікування однієї частини не допоможе нам скоро оправитися від пандемії. Ми всі зацікавлені в тому, щоб виявити справжню солідарність», – підкреслив він.

Нагадаємо, нещодавно у Сполучених Штатах з 20 вересня вводять ревакцинацію для всіх категорій громадян. Імунізуватимуть препаратами від фармвиробників Pfizer/BioNTech і Moderna. До речі, нове дослідження, проведене у США, показало, що ефективність вакцин від Pfizer і Moderna проти COVID-19 впала з 91% до 66%.