Новий локдаун можуть запровадити у листопаді

У випадку, якщо у листопаді країна наблизиться до «червоної» зони епіднебезпеки, можуть ввести локдаун. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я – головний санітарний лікар України Ігор Кузін, пише УНН.

Посадовець зазначив, щоза тим сценарієм, який спостерігається зараз, жорсткий карантин можуть ввести орієнтовно у листопаді.

Крім того, Кузін зауважив: якщо українці робитимуть ковід-щеплення, дотримуватися соціальної дистанції, локдаун можуть перенести на грудень-січень або навіть зовсім не запроваджувати.

Він нагадав, що рішення щодо введення локдауну приймає влада на місцях, але у разі погіршення ситуації по всій країні, локдаун можуть ввести на національному рівні.

Головний санлікар України повідомив, що протягом літа у системі охорони здоров’я на всіх рівнях йшла підготовка до можливих викликів нової COVID-хвилі, передає пресслужба МОЗ.

Так за даними відомства, в Україні визначили й підготували 256 лікарень для лікування пацієнтів з ковід. Заклади розподілені на різні хвилі реагування. Всього готові майже 39 тис. ліжко-місць, 96 % з них забезпечені киснем.

Зазначається, що 22-23 серпня Польща надала Україні гуманітарну допомогу, до нас надійшли кисневі концентратори, кардіомонітори, пульсоксиметри, медичні рукавички, хірургічні маски тощо. «Цей запас посилить уже наявний резерв обладнання та засобів індивідуального захисту, сформованих в опорних лікарнях», – повідомили в МОЗ.

У відомстві підкреслюють, що лабораторії оснащені всіма витратними матеріалами для виявлення вірусу SARS-CoV-2. В Україні нараз є запас тестів на понад 2 млн досліджень та 2,3 млн експрес-тестів на визначення антигену. У наступному місяці очікується постачання реагентів для проведення 4 мільйонів ПЛР досліджень та 2,8 млн швидких тестів на визначення антигену.

Також у МОЗ обіцяють, що у четвертому кварталі 2021 року запуститься секвенування лабораторних зразків у власній референс-лабораторії у Центрі громадського здоров’я. «Діагностувати «Дельта» штам методом ПЛР зможуть на рівні областей та на національному рівні», – підкреслили в МОЗ.

Нагадаємо, що наразі в Україні в шести областях є високий ризик поширення COVID-19, критична ситуація спостерігається у Чернівецькій області.