Йдуть на рекорд: в Охматдиті зробили 31 трансплантацію кісткового мозку у 2021 році

В Охматдиті провели 31 пересадку кісткового мозку у 2021 році. Такий показник є рекордом за весь час роботи лікарні, повідомляє телеграм-канал НДСЛ «Охматдит».

За весь час існування Охматдиту у лікарні провели найбільшу кількість пересадок кісткового мозку у 2021 році – вже відбулася 31 операція. Торік у медзакладі зробили 26 подібних операцій.

Повідомляється, що з 2020 року у відділенні трансплантації кісткового мозку Охматдиту проводять всі типи алогенної трансплантації дітям з усіх областей України. У квітні 2020 року лікарі вперше в країні провели неродинну трансплантацію кісткового мозку. Донора змогли знайти у Німеччині завдяки Українському реєстру донорів кісткового мозку.

Зазначається, що кожного року в Україні близько 100-150 дітей потребують алогенної трансплантації кісткового мозку. Такі діти мають гематологічні, онкологічні, метаболічні та імунологічні захворювання. Близько 60-70% дітей не мають сумісного родинного донора. Раніше пацієнти були змушені їхати на лікування до інших країн за державною програмою.

В Охматдиті наголосили, що тепер ці діти можуть отримати необхідну допомогу в Україні за більш доступною ціною. Повідомляється, що проведення алогенної трансплантації обходиться державі у 65-90 тис. доларів. Така сума є вдвічі меншою, ніж вартість подібної операції у Туреччині, та у три-чотири рази нижчою, ніж в Німеччині чи Ізраїлі.

Зазначається, що у відділеннях трансплантації кісткового мозку Охматдиту можуть проводити такі операції та забезпечити до 50-60% всіх національних потреб у них.  

В Охматдиті додали, що слід розвивати потужну мережу трансплантаційних центрів у різних регіонах країни, щоб всі пацієнти отримали необхідну допомогу. У медзакладі наголосили, що їх лікарі діляться своїм досвідом з колегами.

Нагадаємо, що Кабмін виділив понад один мільярд гривень на дооснащення НДСЛ «Охматдит».

Раніше стало відомо, що в Україні планують здійснити 300 трансплантацій кісткового мозку у 2021 році.