Малярія в Україні: один випадок захворювання виявили у Харкові

Інфікування малярією зафіксували у Харкові – захворіла жінка 1979 року народження, яка повернулася з Нігерії. Про це повідомляє Харківський обласний центр контролю та профілактики хворобМіністерства охорони здоров’я України.

Жінка повернулася до України з Федеративної Республіки Нігерії 16 серпня. Повідомляється, що під час перебування у Нігерії, харків’янка не хворіла, але бачила укуси комарів. Зазначається, що  жінка не вживала заходів індивідуальної хімієпрофілактики.

Симптоми захворювання у неї з’явилися 20 серпня. Жінка скаржилась на головний біль, загальну слабкість та підвищену температуру тіла до 38,5 градусів.

Повідомляється, що 24 серпня вона звернулась до відділення «швидкої» допомоги КНП ХОР «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Хвора була доправлена до медзакладу. Під час обстеження у жінки виявили збудників тропічної малярії.

Зазначається, що за адресою проживання пацієнтки проведено епідрозслідування та запроваджений комплекс протиепідемічних заходів.

Нагадаємо, що у п’яти українських моряків діагностували малярію, один з них помер. Моряки з України знаходилися у рейсі в Африці, де вони й могли підхопити інфекцію.

Раніше стало відомо, що у Харкові зафіксували летальний випадок малярії. 44-річний чоловік був у дуже важкому стані, тому вживання таблетованих ліків було неможливим.

Також повідомлялося, що американські вчені провели першу фазу випробувань нової протималярійної вакцини, яку створили на основі моноклональногоантитіла CIS43LS. Вона захищає від малярії протягом дев’яти місяців.