МОЗ України розриває контракт: COVID-вакцин з Індії не буде

Міністерство охорони здоров’я планує розірвати договір з Serum Institute India (SII) на поставку вакцин проти коронавірусної інфекції з Індії. Компанія не виконала зобов’язання. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час зустрічі з журналістами.

Очільник МОЗ сповістив, що компанія Serum Institute India мала поставити в Україну 1,5 млн доз препарату CoviShield і 10 млн Novavax. Однак, за словами Ляшка, індійська сторона не виконала своїх зобов’язань за договором – з 12 млн доз поставила лише 500 тис. доз.

Ляшко повідомив, що препарат від Novavax ще не зареєстрована ніде у світі

«Ми розуміємо, що після внутрішньої реєстрації мине ще час, тобто до кінця року він може ще не отримає прекваліфікацію ВООЗ. На нього не зможуть видати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Навіть якщо його привезуть, дуже мало людей захочуть вакцинуватися цим препаратом», – роз’яснив він.

Зараз, за словами міністра, компанія Crown Agents, яка була посередником між Україною та Індією, веде переговори про розрив контракту. Ляшко повідомив, що з державного бюджету була передоплата за 2 млн доз Novavax. Кошти за контрактом повернуть Україні.

Також очільник МОЗ не виключив, що в країну можуть завести COVID-вакцину Janssen (Johnson & Johnson), однак наразі в Україні достатньо інших до вакцин.

«В принципі, можливо, і буде, але зараз в Україні вакцини більше 11 млн і плюс поставки, які ми маємо, збільшуються і збільшуються. Тому завозити ще один продукт на територію України вже, напевно, буде недоречно. Хоча ми працюємо і, можливо, завеземо», – повідомив міністр.

Слід зазначити, що головний санлікар країни розповів, скільки вакцин мають поставити в Україну до кінця року.