У ПАР зафіксували новий штам COVID-19 з підвищеним ступенем мутації

У Південно-Африканській Республіці фахівці виявили новий варіант коронавірусу, що має підвищений ступінь мутації. Про це повідомляє місцевий новинний портал Eyewitness (EWN).

Дослідники з Національного інституту інфекційних захворювань та Платформи наукових досліджень і секвенування провінції Квазулу-Натал (ПАР) зазначили, що виявлений штам згадується як «лінія C.1.2» та попередили про нього Всесвітню організацію охорони здоров’я. Більшість послідовностей ліній C.1.2 в усьому світі походять з Південної Африки.

Повідомляється, що штам C.1.2 був вперше виявлений в Мпумаланга і Гаутенгу у травні 2021 року на початку третьої хвилі коронавірусної інфекцій в країні. Через місяць він з’явився у Квазулу-Натал і Лімпопо, а також в Англії та Китаї.

До 13 серпня варіант коронавірусу C.1.2 був також виявлений у семи з дев’яти провінцій Південної Африки, а також в Ботсвані, Демократичній Республіці Конго, Маврикії, Новій Зеландії, Португалії,  Швейцарії.

Фахівці зазначили, що варіант C.1.2 демонструє «небезпечні комбінації мутацій», які можуть підвищити його інфекційність. Зазначається, що дані про здатність штаму обходити імунний захист ще не доступні, але деякі мутації можуть «впливати на вислизання від імунітету».

«Вчені вивчають ефективність наших вакцин in vitro відносно цієї лінії. Ми очікуємо, що деякі результати будуть доступні в найближчі декілька тижнів», – заявив заступник генерального директора Міністерства охорони здоров’я ПАР Анбал Піллей.

Нагадаємо, що в Анголі виявили штам коронавірусу з рекордним числом мутацій. Дослідники з ПАР і Анголи зафіксували новий штам SARS-CoV-2, який налічує 34 мутації.

Раніше стало відомо, що в Україні вперше виявили випадок інфікування мутованим штамом коронавірусу з Південної Африки.