У ВООЗ вважають, що бустерна COVID-вакцина потрібна вразливим верствам

У Всесвітній організації охорони здоров’я заявили, що бустерні дози проти коронавірусної інфекції потрібно робити людям із груп ризику. Раніше в Організації повідомляли, що наразі немає достатньої інформації щодо переваг бустерних уколів, пише Reuters.

Відповідну заяву зробив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ханс Клюге.

«Бустерна (третя) доза вакцини – це не розкіш, яку відібрали у тих, хто все ще чекає першого щеплення. Це спосіб забезпечити безпеку для людей з найбільш вразливих груп», – вважає Клюге.

Представник ВООЗ наголосив на необхідності обережного введення третьої дози, дже «доказів про безпечність ще зовсім мало».

Також Ханс Клюге закликав країни, в яких достатньо COVID-вакцин для щеплення населення, поділитися з іншими.

Слід зазначити, що тижнем раніше генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус назвав дані про користь і безпеку ревакцинації бустерами «непереконливими».

Вже у понеділок його європейський колега Ханс Клюге заявив на брифінгу для преси, що все більше досліджень демонструють, що треті дози захищають вразливих людей.

Також він додав, що зростання показників передачі COVID-19 в Європі за останні два тижні в поєднанні з низьким рівнем вакцинації в деяких країнах викликає «глибоке занепокоєння».

Нагадаємо, що у Сполучених Штатах с 20 вересня робитимуть бустерні уколи, ревакцинація можлива через 8 місяців після основного курсу щеплення. Вакцинуватимуть американців препаратами від Pfizer і BioNTech і Moderna. Тоді ВООЗ розкритикувала прийняте рішення, назвавши його несправедливим.

Нещодавно в Ізраїлі у важкому стані госпіталізували жінку після третьої дози COVID-щеплення. У неї виникла алергічна реакція на препарат.