Ризик венозної тромбоемболії у жінок не змінювався при різних видах менопаузальної гормональної терапії

Науковці з’ясували, що у жінок, які використовують пероральну і трансдермальну менопаузальну гормональну терапію, ризик розвитку венозної тромбоемболії (ВТЕ) не змінювався. Про це повідомляє видання Medvestnik з посиланням на результати дослідження вчених у журналі Menopause.

Вчені в Університетському госпіталі Женеви провели ретроспективне дослідження, у якому брали участь жінки, які раніше були військовими. Фахівці вирішили порівняти вплив різних видів менопаузальної гормональної терапії (МГТ) на ризик виникнення ВТЕ.

Повідомляється, що у досліджені науковці проаналізували дані 51 571  жінкі у віці від 40 до 89 років, які з 2003 по 2011 рік отримували МГТ з використанням орального кон’югованого кінського естрогену (ККЕ), орального або трансдермального естрадіолу (Е2). У жодної з жінок раніше не була виявлена венозна тробмоемболія.

Зазначається, що частота виникнення ВТЕ склала 1,9 на тисячу осіб.  Додатковими факторами ризику розвитку ВТЕ був індекс маси тіла (ІМТ) вище 30 кг/м2 та вік старше 75 років. При цьому частота виникнення венозної тромбоемболії не залежала від виду менопаузальної гормональної терапії.

Науковці зауважили, що у зазначеній групі ризик розвитку ВТЕ не відрізнявся при використанні ККЕ, орального і трансдермального Е2. Повідомляється, що результати дослідження вчених різко відрізняються від попередніх спостережень. У них фахівці доводили, що використання трансдермального естрадіолу значно безпечніше в порівнянні з ККЕ.

Нагадаємо, що нічні припливи під час менопаузи пов’язані зі зниженням розумових здібностей. Вчені виявили, що жінки в менопаузі, які вночі відчувають припливи, більше схильні до когнітивного згасання, оскільки тривалість їх сну збільшується, а його якість знижується.