Стало відомо, коли хворі на COVID найбільш ймовірно можуть заразити інших

Вчені з’ясували, що передача вірусу SARS-CoV-2 найбільш імовірна за 2 дні до і через 3 дні після появи симптомів захворювання, Medical News Today.Так, за даними дослідження, метою якого було проаналізувати перебіг хвороби серед населення провінції Чжецзян у Китаї протягом пів року – з січня по серпень 2020 року.

Повідомляється, що люди, інфіковані SARS-CoV-2, з більшою ймовірністю передають вірус за кілька днів до і після появи симптомів. Крім того, науковці виявили, що контакт з безсимптомною людиною з більшою ймовірністю приведе до безсимптомної інфекції у контактних осіб.

Щоб зрозуміти характер передачі штаму SARS-CoV-2, дослідники вивчили дані 730 осіб з підтвердженим коронавірусом. Також вони використали інформацію про контактних осіб, загалом 8 852 людин.

Дізнавайтеся більше: Вірус в легенях: вчені назвали головну причину смерті від СOVID-19

Учасники дослідження проходили регулярне тестування і щоденний скринінг на симптоми COVID-19 в періоди ізоляції або карантину. Це дозволило науковцям встановити, чи залишилися у людей, у яких не було симптомів під час початкового обстеження, симптоми захворювання чи симптоми розвинулися пізніше.

Дослідники виявили, що найбільш заразними були індивіди в період між 2 днями до і 3 днями після появи симптомів. Більш того, ризик передачі тісним контактам був найвищим в день появи симптомів.

Крім того, вчені з’ясували, що безсимптомні люди з більшою ймовірністю викликають безсимптомну інфекцію в контактах, ніж люди з легким або помірним перебігом хвороби.

«Ці результати показують, що важливо уникати контакту з кимось з COVID-19. Якщо ви контактуєте з людиною з COVID-19, інтенсивність впливу також є важливим фактором. Це дослідження ще раз наголошує на необхідності вакцинації, яка знижує клінічну тяжкість у людей, у яких розвивається COVID-19», – резюмували вчені.