В Україні зменшиться кількість COVID-лікарень

У Міністерстві охорони здоров’я хочуть скоротити число медичних закладів, які будуть надавати допомогу хворим на коронавірус. Навіть при максимальному спалаху захворюваності, вдвічі менше лікарень будуть приймати пацієнтів з COVID-19. Про це заявив т.в.о Голови Національної служби здоров’я України Дмитро Самофалов, пише Кореспондент.В Україні зменшиться кількість медзакладів, які будуть приймати на лікування хворих на коронавірусну інфекцію.Самофалов пояснив, що відбудеться зменшення числа COVID-лікарень, але зросте кількість ліжок з підведенням кисню.

«Лікарень буде майже вдвічі менше. Але кисню там буде більше», – пояснив він. Чиновник зазначив, що таке рішення дозволить більш ефективно лікувати хворих на COVID-19. Він також підтвердив, що у МОЗ очікують на нову хвилю коронавірусу восени.

Самофалов доповнив, що гроші з Програми медичних гарантій (ПМГ), які передбачені, зокрема, на лікування інсультів, не будуть переведені для лікування пацієнтів з коронавірусом. Він підкреслив, що медичні заклади, які не залучені до боротьби з COVID-19, будуть надавати планову меддопомогу.

«Загрози, що кошти з інсульту будуть передані на COVID-19, немає, тому, що в ПМГ чітко закладені гроші під всі потреби», – резюмував він.

Раніше стало відомо, що в Україні на розгортання COVID-відділень у лікарнях знадобиться тиждень. Українські лікарні зможуть за тиждень розгорнули відділення для хворих на коронавірус, якщо восени буде нова хвиля епідемії.

Нагадаємо, що Міністерство хорони здоров’я очікує на повернення до ПМГ 5,5 мільярдів гривень, які були забрані на придбання вакцин та імунобіологічних препаратів.