Безпечні і гідні пологи — в центрі уваги

Щороку 17 вересня відзначають Всесвітній день безпеки пацієнтів. Цьогоріч його темою стала безпека надання допомоги матерям і новонародженим. Гасло 2021 р. — «Час вживати термінових заходів із забезпечення безпечних і гідних пологів!».

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), більшість життів матерів і дітей можна врятувати за умови надання безпечної та якісної допомоги кваліфікованими медичними працівниками, які працюють у сприятливих умовах.

Охорона материнства також залежить від таких питань, як гендерна рівність і насильство, тому події, пережиті жінками під час пологів, можуть або розширити їхні права та можливості, або зашкодити й завдати емоційних травм. ВООЗ підкреслює, що шанобливе надання допомоги має велике значення — зокрема, є неабиякий зв’язок між повагою до жінки й безпекою наданої їй медичної допомоги.

ВООЗ наголошує, що в організації безпечної системи охорони здоров’я можуть брати участь не лише ті, хто формує державну політику, а й лікарі, пацієнти та їхні родичі.

ВООЗ радить усім зацікавленим сторонам активізувати зусилля, спрямовані на надання ненасильницької медичної допомоги.

Вагітним жінкам та породіллям

  • В інтересах власного здоров’я і здоров’я дитини відвідувати всі консультації у період вагітності й після пологів.
  • Брати активну участь у процесі надання допомоги, налагодити відкритий діалог із медичними працівниками, без сорому ставити запитання про своє здоров’я і здоров’я дитини, що цікавлять і турбують.
  • За бажання — звертатися по допомогу до кваліфікованих спеціалістів із супроводу пологів.
  • Готуватися фізично й морально до пологів і перших днів після народження дитини.

Подружжю або партнерам, членам сім’ї

  • Підтримувати дружину або партнера у період вагітності та після пологів.
  • Відстоювати право матері та дитини на безпечне й шанобливе надання допомоги у період вагітності та після пологів.
  • Дотримуватися заходів профілактики COVID-19 та інших джерел небезпеки для здоров’я в повсякденному житті і при відвідуванні лікувального закладу.
  • Брати участь у громадських ініціативах, спрямованих на підтримку матерів, новонароджених і працівників охорони здоров’я.
  • Виявляти активну позицію і співпрацювати з особами, відповідальними за розроблення політик у галузі охорони здоров’я, в інтересах забезпечення безпечного обслуговування матерів і новонароджених.

Медичним працівникам

  • Прагнути зробити пологи позитивним досвідом для всіх жінок і новонароджених, надаючи безпечну та якісну допомогу.
  • Вибудовувати довірливі відносини з пацієнтами і створювати для жінок можливість брати участь у прийнятті рішень під час пологів.
  • Дотримуватися правил безпеки при веденні вагітності, пологах та в ранній післяпологовий період. Йдеться про безпечне застосування лікарських препаратів, безпеку при хірургічних втручаннях, безпеку крові, радіаційну безпеку, безпечне використання медичного обладнання, санітарну обробку та профілактику інфекцій.
  • Звертатися до керівництва або колег при виникненні побоювань, пов’язаних із безпекою пацієнтів під час пологів, або в разі неналежного поводження з матір’ю або немовлям.
  • Співпрацювати з колегами: згуртованість колективу сприяє безпеці матері й дитини під час пологів.

Минулого року з нагоди Всесвітнього дня безпеки пацієнтів у всьому світі помаранчевим кольором підсвітили понад 130 будівель і пам’яток. Це зробили на знак визнання ключової ролі медичних працівників у наданні безпечної медичної допомоги пацієнтам.

З нагоди Всесвітнього дня безпеки пацієнтів у 2021 р. традицію продовжать. До неї долучиться й Україна — за підтримки бюро ВООЗ в Україні ми організуємо підсвічення помаранчевим кольором будівлі МОЗ як призов до надання безпечної медичної допомоги матерям та новонародженим.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua