Індонезія претендує на роль глобального центру виробництва вакцин від COVID-19

Індонезія і Всесвітня організація охорони здоров’я ведуть переговори про створення в країні міжнародного центру трансферу технології виробництва антиковідних вакцин, пише Фармвестник.Як повідомляє міністр охорони здоров’я Індонезії Буди Гунаді Садікін, країна веде переговори з ВООЗ і шістьма фармкомпаніями про те, щоб стати міжнародним центром виробництва вакцин. Він розповів, що Індонезія в пріоритетному порядку закупить вакцини від коронавірусної інфекції у виробників ліків, які готові поділитися технологією їх виготовлення. Крім того, країна побудує на своїй території відповідні інфраструктурні об’єкти.

«ВООЗ визначила ПАР в якості першого центру, і я сказав, що, за логікою речей, Індонезія повинна стати другим», – зазначив Буди Гунаді Садікін.

Підписатися на Telegram-канал Вашого здоров’я

Заснування так званих центрів трансферу технології є частиною стратегії ВООЗ з розгортання виробництва вакцин по всьому світу, зокрема в країнах, що розвиваються. Нещодавно стало відомо, що такий центр в ПАР спробує зробити копію мРНК-вакцини Moderna, проте американська компанія не бажає ділитися інформацією про те, як виготовляється препарат.

Представник ВООЗ розповів, що Індонезія є однією з 25 країн з низьким і середнім рівнем доходу, які висловили зацікавленість в розміщенні у себе центру трансферу технології, але не повідомив, чи має вона шанси виграти.

За словами міністра охорони здоров’я Індонезії, в країні є гарні можливості для експорту вакцин по всьому світу. Крім того, Індонезія належить до числа мусульманських держав, і може гарантувати халяльність вакцин.

Раніше головний санлікар України Ігор Кузін повідомив, що в країні можуть розпочати виробництво вакцини від грипу.

Слід зазначити, що влада Сполучених Штатів планує вкласти близько трьох мільярдів доларів у виробництво вакцин проти коронавірусу.