Дієта MIND поліпшує когнітивні функції у літніх людей – дослідження

Вчені з’ясували, що дієта MIND є корисною для людей похилого віку та може покращувати когнітивні здібності, навіть якщо у них є з’явилися білкові відкладення між нервовими клітинами у головному мозку. Про це пише видання Science Daily з посиланням на дослідження науковців у Journal of Alzheimer’s Disease.Дієту MIND розробили вчені під керівництвом докторки медичних наук Марта Крер Морріс, яка була епідеміологинею з харчування в Медичному центрі Університету Раша. Зазначається, що MIND є гібридом середземноморської дієти та DASH (дієтичні підходи до боротьби з гіпертонією). Попередні дослідження показали, що дієта MIND може знизити ризик розвитку деменції при хворобі Альцгеймера.

Науковці з Медичного центру Університету Раша у новому дослідженні виявили, що людям похилого віку може бути корисна особлива дієта MIND, навіть коли у них з’являються білкові відкладення, які накопичується між нервовими клітинами та заважає мисленню й когнітивним навичкам.

Дослідження показало, що учасники, які помірно дотримувалися дієти MIND в більш пізньому віці, не мали проблем з когнітивними здібностями.

Вчені стежили за 569 учасниками випробування, яких попросили пройти щорічну оцінку та когнітивні тести, щоб дізнатися, чи не з’явилися у них проблеми з пам’яттю і мисленням. Починаючи з 2004 року, учасникам давали щорічне опитування про частоту прийому їжі про те, як часто вони їли 144 харчові продукти в попередньому році. Використовуючи відповіді на анкету, дослідники дали кожному учаснику оцінку.

Повідомляється, що дієта MIND складається з 15 компонентів, в тому числі з десяти «груп продуктів, корисних для мозку» і п’яти шкідливих – червоне м’ясо, вершкове масло, маргарин, сир, випічка і солодощі, а також смажена або швидка їжа.

«Ми виявили, що вищий показник дієти MIND був пов’язаний з поліпшенням пам’яті й навичок мислення, незалежно від патології хвороби Альцгеймера та інших поширених вікових патологій головного мозку. Схоже, що дієта має захисні властивості і може сприяти когнітивній стійкості у літніх людей», – пояснив провідний автор статті, доцент кафедри геріатрії та паліативної медицини відділення внутрішніх хвороб Медичного коледжу Раш, доктор наук Клодіан Дхана.

Раніше видання The Pharma Media повідомляло, що рослинна дієта є корисною для серця. Американські вчені визначили найкращу дієту для здоров’я серцево-судинної системи, що складається з авокадо, горіхів та оливкової олії.

Нагадаємо, що хворим на діабет другого типу для підтримки нормального рівня цукру в крові допоможе дієта з низьким глікемічним індексом, яка сприятиме покращенню їх стану здоров’я.