Дослідники створили зі стовбурових клітин структури, що схожі на ембріони

Вчені розробили методику, що є альтернативою використанню донорських ембріонів, отриманих в результаті екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) – вони створили зі стовбурових клітин людини структури, схожі на ембріони. Про це повідомляє видання Science Daily з посиланням на дослідження науковців у журналі Nature Communications.Вчені з Каліфорнійського технологічного інституту створили структури, що схожі на ембріони, зі стовбурових клітин людини. На відміну від природних ембріонів, які утворені комбінацією сперматозоїдів і яйцеклітин, нові структури формуються шляхом комбінування плюрипотентних стовбурових клітин, що мають здатність розвиватися в спеціалізовані типи клітин.

Повідомляється, що дослідження проводилося в лабораторії професорки біології та біологічної інженерії Каліфорнійського технологічного інституту Магдалени Зерницької-Гетц.

Властивість створювати структури, подібні ембріонам, зі стовбурових клітин означає, що додаткові донорські ембріони не потрібні. Вчені зазначили, що подібні конструкції можна формувати у великих кількостях. Така модельна система може привести до прориву в розумінні раннього ембріонального розвитку, яке не обмежується доступністю людських ембріонів.

«Здатність збирати базову структуру ембріона здається вбудованою властивістю цих самих ранніх ембріональних клітин, яку вони просто не можуть «забути», – пояснила Зерницька-Гетц.

Фахівці додали, що можна буде впливати на певні гени й вивчати їх дію на процес розвитку. Систему можна використовувати для розуміння того, як різні клітинні компоненти координують свій розвиток на дуже ранніх стадіях та впливу клітинної перехресної взаємодії на більш пізні стадії розвитку.

Раніше повідомлялося, що видатні вчені з семи країн світу закликали до глобального мораторію на редагування генів яйцеклітин, сперматозоїдів або ембріонів людини, щоб уникнути появи на світ генетично модифікованих дітей.

Нагадаємо, що у Китаї народний суд міста Шеньчженя засудив вченого-генетика Хе Цзянькуя до трьох років тюремного ув’язнення і штрафу в розмірі 430 тис. доларів за редагування ДНК людських ембріонів