Вчені виростили органели підшлункової залози, що імітують справжні

Дослідники розробили спосіб вирощування крихітних копій підшлункової залози із використанням здорових або ракових клітин органу. Їх моделі можуть допомогти в розробці та тестуванні потенційних ліків проти раку підшлункової залози. Про це повідомляє видання Science Daily.Інженери Массачусетського технологічного інституту (MIT) у співпраці з вченими із Манчестерського інституту досліджень раку Великобританії розробили новий спосіб вирощування крихітних копій підшлункової залози.

Фахівці за допомогою спеціального гелю, що імітує позаклітинне середовище підшлункової залози, змогли виростити органели. Це дозволило їм вивчити важливі взаємодії між пухлинами підшлункової залози і їх навколишнім середовищем.

Дослідники показали, що їх новий гель можна використовувати для вирощування інших типів тканин, включаючи тканину кишечника та ендометрію.

Вчені підкреслили, що гель можна застосовувати для вирощування органоїдів з ракових клітин підшлункової залози пацієнтів. Вони вважають, що їх розробка буде корисною для вивчення раку легенів, товстої кишки та інших видів злоякісних новоутворень. Такі системи можна використовувати для аналізу того, як потенційні протиракові препарати впливають на пухлини і їх мікросередовище.

Повідомляється, що гель є повністю синтетичним, його легко виготовити у лабораторних умовах за допомогою змішування певних складових, включаючи ПЕГ і деякі поліпептиди.

Дослідники зареєстрували патент на свою технологію і вже ліцензують її для компанії, яка могла б виробляти гель на комерційній основі.

Раніше стало відомо, що в Австралії науковці вперше виростили імунні клітини людини в пробірці. Для отримання штучних імунних клітин людини вчені об’єднали два лабораторних методи – новий підхід до вирощування стовбурових клітин і генну інженерію.

Нагадаємо, що американські науковці відкрили новий тип клітин головного мозку. Клітини працюють колективно і пов’язують сенсорну інформацію, що надходить від зорових аналізаторів, з довготривалою пам’яттю.