Помилки в записах чи «накручування» виплат – результати моніторингу НСЗУ

Лікарі скаржаться, що записи в ЕСОЗ внести складно. Водночас там чимало дублювання випадків, в тому числі й нереальних, коли пацієнт одночасно перебуває у двох стаціонарах чи при цьому ще й отримує амбулаторні послуги, а жінки «народжують»  по кілька разів на рік. Що «світить» авторам таких неймовірних записів?

 

“Ваше здоров’я” :

НСЗУ попереджала про те, що здійснюватиме моніторинг щодо дублювання записів. Він уже проводиться?

Оксана СУХОРУКОВАОксана СУХОРУКОВА, директор Департаменту моніторингу НСЗУ

— Так. Але наразі автоматичний моніторинг поширився ще й на записи, які неможливі з клінічної чи технічної точки зору. Наприклад, з клінічної точки зору неможливо народжувати частіше ніж 1 раз на 26 тижнів. Але в ЕСОЗ вносять записи про те, що одна й та сама жінка народжувала дитину кілька разів протягом 26 тижнів.

За квітень-серпень 2021 року «повторні» пологи було виявлено більше, ніж у 600 випадках.

Трапляються записи, які засвідчують, що  по пацієнту в стаціонарі відкрито декілька різних госпіталізацій одночасно. Ми також розуміємо, що цього не може бути. Єдине, таке лікування може «накладатися», коли пацієнта в один день переводять з одного стаціонару в інший, тоді записи «перетнуться», але ж не свідчитимуть про тривале й одночасне лікування в обох відділеннях.

Ще один приклад: якщо оплачується пролікований стаціонарний випадок, це означає, що всі діагностичні й лікувальні процедури відбуваються в його межах. Але в ЕСОЗ ми бачимо, що деякі діагностичні дослідження, процедури, інтервенції в той самий період кодуються як амбулаторна допомога пацієнту. Це може стосуватися хіба що першого та останнього дня перебування хворого в стаціонарі. Ми розуміємо, що людина може прийти в поліклініку на діагностику і після її проведення отримати направлення на стаціонарне лікування, де в перший же день їй надають інші послуги — це також буде зафіксовано в ЕСОЗ.

У решті випадків, окрім отримання амбулаторних послуг із проведення гемодіалізу або перитонеального діалізу , які оплачуватимуться разом зі стаціонарним пакетом, а також діагностики, лікування та супроводу осіб з  ВІЛ/СНІД, осіб з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів, стоматологічної допомоги , проведення вакцинації, це неможливо.

ВЗ Може таке трапитися, що в стаціонарі якихось послуг немає, і  пацієнта відправляють у поліклініку чи інший заклад на відповідне обстеження?

— Це може стосуватися, наприклад, стаціонарного лікування за пакетом терапія або хірургія.

Якщо раптом заклад, котрий законтрактувався на пакети, не може надати певних послуг за ними, то він має їх закупити в іншого закладу, але ж пацієнт сам не повинен туди звертатися.

Тобто пацієнт, якого госпіталізували, може отримати послуги або за місцем перебування, або в іншому стаціонарі, проте ніяк не амбулаторно.

ВЗ Наскільки поширені випадки, про які ви розповідаєте, і чи можна вважати їх просто безвинною помилкою?

— Вони непоодинокі. Наприклад, впродовж тижня після отримання листа від НСЗУ заклади  скасували близько 40  тис. записів. Безперечно, вони не обов’язково свідчать про якесь шахрайство з боку лікувальних закладів. Найчастіше, це помилки у веденні електронних записів. Але коли жінки «народжують» частіше, ніж це передбачено природою, ми розуміємо, що такі дані – не помилка. Багато подвійних записів про те, що пацієнт «лежить» одразу у двох відділеннях. Швидше за все, так відбувається, коли хворого госпіталізують з одним діагнозом, потім виявляють ще якесь захворювання, і лікарі кодують госпіталізацію в інше відділення, при цьому пацієнта туди не переводять.

«Пара» записів «стаціонар і амбулаторна допомога» трапляються, коли пацієнт перебуває в стаціонарі, але йому проводять якісь додаткові дослідження, і їх також кодують як окрему амбулаторну послугу.

Дізнайтеся більше: Нові вимоги до електронної звітності — що важливо знати, аби не втратити у фінансуванні?

ВЗ Чи проводили ви «зріз» того, де найбільше таких помилок? Скільки закладів потрапили під підозру?

— Це  майже 1,6 тис закладів.

ВЗ Що чекає на «авторів» таких записів? Їх буде покарано фінансово?

— Оскільки ми розуміємо, що більшість таких записів — помилка, НСЗУ звернулася з листом до всіх закладів, у яких виявили записи, що перетинаються, хоча це неможливо (їх детально розшифрували).

До 30 вересня лікарні мають проаналізувати ці записи й самі визначити, які з них помилкові.

Тобто, якщо виходить, що пацієнт одночасно лікувався в кількох відділення (а ми проводимо моніторинг у межах одного закладу), або отримував амбулаторну допомогу під час стаціонарного лікування,  потрібно залишити той запис, який є дійсним, щоб ці дані не потрапили в перерахунок за місяць. А такий перерахунок точно проводитиметься, бо ніхто не платитиме за «подвоєні» випадки.

ВЗ Чи можна виправити все заднім числом?

— Заклад завжди може зазначити в ЕСОЗ, що один із записів введено помилково, або скасувати обидва і ввести оновлені дані протягом 60 днів від дати їх внесення.

ВЗ А що буде, коли заклад проігнорує таку вимогу?

— Якщо «нереальні», тобто недостовірні дані залишаться, НСЗУ перерахує оплату за такі випадки  і залишить тільки один запис, тож і оплатить лише один випадок.

ВЗ За яким принципом обиратимете, що скасувати, а що оплачувати?

— На вказаний період лікування пацієнта в стаціонарі закодовані на нього амбулаторні послуги (окрім гемодіалізу, лікування ВІЛ/СНІД, психічних хвороб, надання стоматологічних послуг та проведення вакцинації) не оплачуватимуться. У «парі» стаціонар–стаціонар залишиться лише той запис, який було внесено першим.

ВЗ Надалі такі помилки можуть повторюватися. Чи проводитиме НСЗУ постійний моніторинг і що порадите лікарям?

— Так, ми проводитимемо такий моніторинг не рідше ніж один раз на три місяці. А надалі плануємо щомісяця.

Моніторинг буде постійним і весь час удосконалюватиметься.

Щодо порад. По-перше, лікарі повинні бути уважними під час ведення записів. По-друге, лікувальні заклади також мають вчитися працювати над власними помилками. По-третє, треба звернути увагу на те, що при виписці пацієнта зі стаціонару, дата початку госпіталізації вважається датою відкриття епізоду. При цьому, дата взаємодії з типом виписка є датою завершення госпіталізації. У зв’язку з чим, при виписуванні пацієнта зі стаціонару, епізод потрібно закривати. При повторній госпіталізації має відкриватися новий епізод лікування. Таким чином, в межах одного епізоду може бути оплачено лише одну виписку зі стаціонару. Наші регіональні департаменти перебувають на постійному зв’язку із закладами, тож завжди готові пояснити, допомогти, аби збоїв у кодуванні не траплялося.

Світлана ТЕРНОВА, «Ваше здоров’я»