Вчені виявили генетичні варіанти, що пов’язані зі стійкістю до COVID-19

Науковці з Бразилії виявили генетичні варіанти в головному комплексі гістосумісності (MHC) та рецепторному комплексі лейкоцитів (LRC), що асоціюються із резистентністю до коронавірусної інфекції. Про це пише видання PCR News з посиланням на дослідження у журналі Frontiersin.Автор ілюстрації: Оксана Сотникова

Бразильські вчені проаналізували екзоми пар, в яких один партнер хворів на COVID-19, а інший – ні. Автори роботи відібрали сто пар з Сан-Паулу і провели анкетування та аналізи. Вчені зазначили, що у чоловіків частіше виявлялися симптоми захворювання, а жінки частіше були стійкими до коронавірусу.

Науковці відсіяли пари, в яких у «незараженого» партнера були знайдені антитіла до SARS-CoV-2, та секвенували екзоми 83 пар.

Вчені, замість аналізу всього геному, зосередилися на пошуку відмінностей у двох великих групах генів, які асоційовані з імунною відповіддю: в головному комплексі гістосумісності (MHC) та рецепторному комплексі лейкоцитів (LRC). Фахівці зазначили, що деякі гени в складі MHC і LRC мають до 7 тисяч поліморфізмів.

Науковці застосували методи машинного навчання, які розробив перший автор статті та дослідник з Університету Сан-Паулу Ерік Кастеллі.

Проаналізувавши MHC, вчені знайшли відмінності у варіантах, які перебувають в регуляторних областях генів MICA і MICB. Зазначені два гени регулюють активність природних кілерів (NK): MICA пригнічує їх активацію, а MICB сприяє їй. Варіанти, що асоційовані з COVID-19, підвищують рівень експресії MICA і знижують експресію MICB. У інфікованих партнерів варіант гена, що знижує експресію MICB, зустрічався у 2,5 рази частіше, ніж у резистентних.

Фахівці виявили серед LRC варіанти генів LILRB1 і LILRB2. У людей з COVID-19 в п’ять разів частіше зустрічався варіант гена LILRB1, який посилював експресію рецептора, що інгібує дію NK-клітин.

Дослідники припустили, що у людей, схильних до зараження SARS-CoV-2, частіше зустрічаються варіанти генів, які асоційовані зі зниженням активності NK. Автори роботи додали, що їх гіпотеза потребує перевірки.

Нагадаємо, що дослідники виявили потенційно вразливі гени до COVID-19. Вчені повідомили, що знайшли ділянки геному, які відповідають за уразливість до коронавірусної інфекції. Загалом було виявлено понад 40 «генів-кандидатів».