У Львові медики прооперували чоловіка із дзеркально розташованими органами

Медики Львівської обласної клінічної лікарні провели нетипову операцію – у 74-річного пацієнта всі внутрішні органи були розташовані дзеркально. Літній чоловік звернуся за медичною допомогою через розрив аневризми аорти. Про це пише Суспільне.Судинний хірург Андрій Кіхтяк зазначив, що лікарі довше проводили операцію через дзеркальне розташування органів пацієнта. Повідомляється, що така особливість розміщення внутрішніх органів зустрічається раз на 10 тисяч осіб.

Лікар підкреслив, що у Львові операцію через розрив аневризми у такого пацієнта зробили вдруге у світі. Зазвичай операція триває 1,5 години, але чоловіка оперували 2,5 години.

«Це нам створювало проблеми, тому що всі маніпуляції треба проводити дзеркально, тобто навиворіт. Затрачався час, щоби зорієнтуватися в структурах, які є в організмі, орієнтири абсолютно змінені, було виявлено аномальне положення дванадцятипалої кишки, яка нам заважала, тому що вона лежала прямо в поперек цілої аорти», – пояснив він.

Лікарка-анестезіологиня Ірина Бурбела доповнила, що оперувати пацієнта із дзеркальним розташуванням органів складно з анестезіологічної точки зору. За її словами, на всіх етапах велике значення має злагоджена робота команди лікарів.

Повідомляється, що пацієнт буде знаходитися у реанімації декілька днів, а потом його переведуть до звичайної палати.

Нагадаємо, що у Львові медики Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги врятували чоловіка, який випадково перерізав собі шию болгаркою – інструмент зупинився за кілька міліметрів від сонної артерії.

Раніше стало відомо, що лікарі у Львові провели складну гібридну операцію 10-річному пацієнту з вродженою вадою серця.