В Україні планують відсторонювати від роботи невакцинованих освітян та чиновників

В країні працівникам освіти та чиновникам, які відмовилися від обов’язкової імунізації проти коронавірусу, загрожує відсторонення від роботи без збереження заробітної плати. Про це заявив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, повідомляє УНН.Керівник відомства зазначив, що у наказі МОЗ про обов’язкові щеплення проти коронавірусної інфекції прописаний чіткий перелік професій. Міністр наголосив, що до них належать всі співробітники освітньої галузі, а також працівники міністерств, місцевих держадміністрацій та центральних органів виконавчої влади.

«Це всі освітяни, незалежно від закладів – дошкільні, школи, профтехучилища чи виші. Також – це працівники центральних органів виконавчої влади, міністерств та їхніх структурних підрозділів на місцях. І працівники місцевих державних адміністрацій – обласні, міські та районні», – пояснив він.

Ляшко підкреслив, що в Україні немає примусової вакцинації, а для певного переліку професій діє обов’язкова імунізація. Він додав, що працівники визначених у переліку професій не будуть допускатися до роботи без щеплення проти COVID-19.

За словами чиновника, таких працівників не будуть звільняти, але їм загрожує відсторонення від роботи без збереження зарплати під час дії карантину.

«Скільки буде тривати карантин, стільки не може людина працювати на цій професії якщо вона не вакцинується проти COVID-19», – резюмував він.

Нагадаємо, що в Україні можуть ввести обов’язкові COVID-щеплення для медиків. Їх можуть внести до переліку тих осіб, які підлягають обов’язковій вакцинації проти коронавірусу.

Раніше стало відомо, що в Україні працівникам освіти та сфери обслуговування можуть заборонити роботу без щеплення від COVID-19. Вони мають допускатися до роботи лише за наявності вакцинації проти коронавірусу.