Забезпечення інсулінами: МОЗ пропонує запровадити перехідний період

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про впровадження тимчасових заходів із забезпечення відшкодування вартості препаратів інсуліну». Проєкт оприлюднено 5 жовтня 2021 р.

Мета

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про впровадження тимчасових заходів із забезпечення відшкодування вартості препаратів інсуліну» (далі – проєкт постанови) розроблений з метою забезпечення пацієнтів лікарськими засобами, в тому числі препаратами інсуліну, за рахунок коштів державного бюджету України.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Відповідно до пункту 137 Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II–IV кв. 2021 р., затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2021 р. № 133 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II–IV кварталах 2021 року» з 1 жовтня 2021 р. вартість препаратів інсуліну відшкодовується Національної служби здоров’я України (НСЗУ) в межах Програми медичних гарантій відповідно до договорів про реімбурсацію.

З урахуванням того, що нормативні акти, які регулюють питання відшкодування вартості препаратів інсулінів, виписаних на паперових рецептах, втрачають чинність з 1 жовтня 2021 р., з метою забезпечення супроводження зміни порядку відшкодування вартості препаратів інсуліну існує необхідність запровадження перехідного періоду, протягом якого лікарі, аптеки та пацієнти зможуть переналаштуватися на нову процедуру (за електронними рецептами) виписування, отримання та відшкодування зазначених лікарських засобів.

Основні положення проєкту акта

Проєктом постанови пропонується:

  • внести зміни до Порядку та умов надання у 2021 р. субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 січня 2021 р. № 47 «Деякі питання надання у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я» щодо можливості використання залишків субвенції на відшкодування вартості препаратів інсуліну за рецептами, виписаними до 30 вересня 2021 р.;
  • встановити тимчасовий порядок відшкодування вартості препаратів інсуліну за паперовими рецептами, виписаними до 30 вересня 2021 р. і відпущеними протягом жовтня 2021 р.

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження можна надсилати до Міністерства охорони здоров’я України до 18:00 04.09.2021 р. включно. Листи мають бути зареєстровані в канцелярії МОЗ, а у разі, якщо лист відправлено поштою, дата його відправлення має бути до граничного періоду отримання запитів (03.09.2021 р.). Контактний телефон (044) 253-69-67.