Таблетки проти COVID-19 можуть змінити «правила гри»

У США думки експертів розділилися щодо молнупіравіру – нового противірусного препарату проти коронавірусної інфекції. Фармацевтична компанія MSD (у США та Канаді – Merck) спільно з Ridgeback Biotherapeutics планують подати заявки до світових регуляторів, щоб вони затвердили молнупіравір. Про це пише видання Medscape.Проміжні результати клінічних випробувань показують, що препарат може знизити ризик госпіталізації або смерті на 50% у пацієнтів легким та середнім перебігом з COVID-19. Дослідження було зупинене за рекомендацією незалежного комітету з моніторингу даних і після консультації з Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA).

Колишній глава Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) Скотт Готліб зазначив, що молнупіравір «повністю змінив правила гри».

Директор Національного інституту алергії та інфекційних захворювань США Ентоні Фаучі зазначив, що перші дані є «винятковими». Всесвітня організація охорони здоров’я назвала результати дослідження «безумовно хорошими новинами», заявивши, що очікує додаткових даних.

За словами професора профілактичної медицини та фахівця з інфекційних захворювань в Медичному центрі Університету Вандербілта в Нешвіллі, доктора медицини Вільяма Шаффнера, молнупіравір викликав більше галасу, ніж заслуговує.

Інші експерти розкритикували прогнозовану вартість препарату. Відповідно до нового звіту Гарвардської лікарні та лікарні Королівського коледжу, уряд США вже погодився заплатити близько 700 доларів за лікування пацієнта молнупіравіром. Фактична вартість виробництва препарату для п’ятиденного курсу становить 17,74 долара.

«Ми повністю очікуємо, що пероральне лікування, яке знижує ризик госпіталізації, буде значно економічно ефективним для суспільства. Ми сподіваємося, що молнупіравір може стати важливими ліками як частина глобальних зусиль у боротьбі з пандемією», – підкреслила представниця компанії Merck у США Мелісса Муді.

Нагадаємо, що у Сполучених Штатах успішно завершилося випробування перорального препарату проти коронавірусної інфекції – молнупіравір знизив ризик госпіталізації майже на 50% у пацієнтів з легким та помірним перебігом COVID-19.