У Фінляндії, Швеції та Данії відмовляються від вакцинації чоловіків до 30 років препаратом від Moderna

У країні вирішили зупинити використання протиковідного препарату від фармвиробника Moderna для чоловіків від 1991 року народження. Відповідне рішення прийняли через інформацію про можливі побічні ефекти у вигляді міокардиту, пише УНН.  Представник Інституту охорони здоров’я Фінляндії Міка Салмінен розповів, що скандинавське дослідження за участю Фінляндії, Швеції, Норвегії та Данії показало, що у чоловіків у віці до 30 років, які отримали щеплення вакциною Spikevax від Moderna, трохи вищий ризик розвитку міокардиту, ніж в інших. Він зауважив, що міокардит зазвичай минає за кілька днів самостійно.

У країні чоловікам до 30 років робитимуть вакцину від фармкомпанії Pfizer.

У компанії Moderna повідомили, що їм відомо про часткове зупинення використання їхнього препарату в Фінляндії. Фармвиробник зауважив, що зазвичай виникають легкі випадки міокардиту, і люди одужують швидко після стандартної терапії та відпочину, підкреслюючи, що ризик міокардиту значно зростає для тих, хто інфікувався коронавірусом, а вакцинація – найкращий захист від нього.

Слід зазначити, що рішення про зупинення використання вакцини від компанії Moderna прийняли у Швеції та Данії. Як передає Фармвестник, 6 жовтня  шведські та данські чиновники охорони здоров’я заявили, що припиняють використання вакцини Moderna у молоді і дітей, також через повідомлення про рідкісні побічні ефекти з боку серцево-судинної системи.  У Норвегії також підтвердили, що рекомендують чоловікам віком до 30 років робити вибір на користь вакцини від Pfizer.