Люди з остеопорозом частіше страждають від переломів

Для цієї хвороби характерні переломи шийки стегна, травмування передпліччя, зап’ястя та навіть хребта.
Остеопороз — це захворювання, що прогресує й характеризується втратою кісткової маси та вмісту кальцію в кістковій тканині. Хоча найчастіше кістки ушкоджуються в результаті падіння, остеопороз може послабити їх настільки, що навіть кашель, підняття важких предметів, падіння з висоти власного зросту чи удар об тверді поверхні може спричинити перелом.
✔️ Ознаки остеопорозу
Хоча першою ознакою остеопорозу є зламана кістка, дуже часто перші симптоми невідчутні та безболісні. Проте переломи кісток можуть мати довгі наслідки, зокрема, біль, який не проходить, порушення рухливості або втрату можливості вести звичний спосіб життя.
✔️ Фактори ризику
Втрата міцності кісток — це нормальний процес, проте в деяких людей цей процес відбувається швидше, ніж зазвичай. У групі ризику — жінки в перші кілька років після менопаузи. Однак остеопороз може також вражати чоловіків, молодших жінок та дітей.
Якщо в когось із ваших батьків остеопороз, ви також можете бути в групі ризику. На генетичний чинник захворювання, на жаль, вплинути неможливо, проте, є фактори ризику, які можна усунути:
➖ недостатня фізична активність
➖ низький індекс маси тіла (менше 20 кг/м2)
➖ недостатнє споживання вітаміну D і кальцію
➖ куріння, вживання алкоголю
➖ часті падіння та травмування
✔️ Профілактика
Найкращою профілактикою остеопорозу та запорукою збереження здоров’я кісток є збалансоване харчування й підтримка достатньої фізичної активності. Регулярна фізична активність допомагає нашому тілу формувати нову кісткову тканину, робить м’язи сильнішими, а вони додатково підтримують скелет людини.
Обов’язково потрібно слідкувати, щоби ваш раціон містив продукти з високим вмістом кальцію та вітаміну D. Тож потрібно регулярно вживати морську рибу, молочні продукти, овочі.
✔️ Діагностика та лікування остеопорозу
Якщо ви належите до групи ризику виникнення остеопорозу або підозрюєте його в себе, зверніться до свого сімейного лікаря. Зазвичай лікування цього захворювання передбачає мінімізацію ризиків травмування та медикаментозні способи зміцнення кісток. Проте тільки кваліфікований спеціаліст може комплексно оцінити ваш стан та призначити лікування.