Коли можна вакцинуватися після перенесеного COVID-19?

Людина, яка перехворіла на коронавірусну інфекцію, може не чекати пів року для того, щоб імунізуватися. Рішення щодо інтервалу у шість місяців було ухвалено, коли в Україні був обмежений доступ до COVID-щеплень. Про це повідомив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в інтерв’ю «Радіо Свобода».В Україні на самому початку кампанії з вакцинації населення проти коронавірусної інфекції було ухвалене рішення, що людина, яка перехворіла на COVID-19, має чекати пів року з моменту одужання, а потім імунізуватися.

Міністр підкреслив, що така рекомендація була актуальна, коли в країні був обмежений доступ до вакцин.

Наразі робити щеплення проти коронавірусу необхідно і після перенесеної хвороби, не чекаючи шість місяців з моменту одужання. Людина може вакцинуватися, якщо немає симптомів захворювання.

«Навіть якщо ви перехворіли, якщо у вас пройшли усі симптоми, немає ознак гострої хвороби – ви можете спокійно прийти до свого сімейного лікаря і зробити щеплення», – зазначив очільник МОЗ.

Нагадаємо, що в Україні, найімовірніше, будуть вводити бустерні дози вакцин проти коронавірусної інфекції. Але наразі в країні не той рівень охоплення вакцинацією дорослого населення, щоб говорити про бустери.

Також стало відомо, що у людей, які перенесли коронавірусну інфекцію та пізніше отримали першу дозу мРНК-вакцини, виробляється винятковий імунітет проти широкого спектра варіантів вірусу.

Раніше видання  The Pharma Media повідомляло, що компанія AstraZeneca оголосила про перемогу свого препарату над COVID-19. Фармацевтична компанія заявила, що її експериментальний препарат для лікування коронавірус знижує ризик серйозних ускладнень або смерті на 50%.