Кому слід робити комп’ютерну томографію при COVID-19

Комп’ютерна томографія (КТ) стала популярним методом діагностики з початку пандемії коронавірусу, але її ефективність для інфікованих COVID-19 є сумнівною. Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я у телеграм-каналі.За допомогою комп’ютерної томографії можна визначити стан будь-якого органу у тілі. При коронавірусній інфекції йдеться про КТ органів грудної клітини.

У МОЗ підкреслили, що робити комп’ютерну томографію не потрібно усім, хто має симптоми коронавірусу чи підтверджений діагноз, а відсутність змін на КТ не свідчить про відсутність захворювання.

КТ необхідно призначати у наступних випадках: немає можливості зробити ПЛР-тест для виявлення коронавірусу; пацієнт має дихальну недостатність або супутні патології; ПЛР-тест показав негативний результат, але пацієнт має виражені ознаки захворювання при важкому загальному стані.

Повідомляється, що хворому, який перебуває у задовільному стані та має позитивний результат ПЛР-тестування на COVID-19, не потрібно призначати КТ.

У відомстві порадили лікарям направляти пацієнта на КТ, спираючись на його загальний стан, показник сатурації, температуру тіла, наявність дихальної недостатності.

Зазначається, що фахова спільнота не рекомендує використовувати КТ як масовий метод для всіх пацієнтів, які мають ознаки COVID-19. Спеціалісти рекомендують користуватися методом ультразвукової діагностики для відстежування захворювання, який не дає додаткову дозу опромінення.

У МОЗ зауважили, що хворим, які мають середній та важкий перебіг коронавірусної інфекції, повторення КТ рекомендується робити на 21-й день з початку захворювання та через шість місяців. У кожному випадку рішення має ухвалювати лікар.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров’я оприлюднило критерії госпіталізації до лікарні пацієнта, який хворіє на коронавірусну інфекцію. До медичних закладів госпіталізують хворих, які мають середній та тяжкий перебіг COVID-19.