Кому в Україні дозволять робити бустерні та додаткові дози вакцин від COVID-19

Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики України (НТГЕ) затвердила рекомендації щодо COVID-ревакцинації з інтервалом 6 місяців після повного курсу вакцинації, а також введення додаткових доз для людей з ослабленим імунітетом. Про це розповів  імунолог та очільник Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики при МОЗ, пише РБК.На першому етапі бустерні уколи рекомендується зробити медичним працівникам, а також співробітникам будинків престарілих та інших закладів інтернатного типу. Крім того, за словами Лапія, НТГЕ рекомендує дозволити введення додаткової дози COVID-вакцини людям з ослабленим імунітетом: пацієнтам з онкологією, ВІЛ-інфікованим та іншим категоріям осіб. Він пояснив, що третій, додатковий, укол відрізняється від бустера тим, що його вводять через 28 днів після другої дози, а бустер – через шість місяців.

Лапій підкреслив, що додаткову дозу роблять людям, які гірше відповідають на первинний курс вакцинації. Серед них онкохворі, пацієнти, які мають серйозні проблеми з імунітетом, імунодефіцити; пацієнти, які отримують препарати, що пригнічують імунну відповідь. Він додав, що аналогічні рекомендації щодо додаткових доз вже прийняті в інших країнах.

Лапій зауважив, що рішення про рекомендацію проводити ревакцинацію через шість місяців після другої дози масово поки не приймалося. Наразі бустерні дози затвердили для працівників медичної сфери та працівників будинків-інтернатів.

Він нагадав, що в Україні другу дозу почали вводити в середині травня. «Шість місяців після курсу буде в листопаді. Зараз поки ми прийняли рішення по цих двох категоріях професій», – резюмував очільник НТГЕ.

На цьому тижні головний санлікар країни Ігор Кузін розповідав, що вакцинація проти коронавірусу стане для українців щорічною. Ревакцинація, але не для всіх категорій громадян, може розпочатися вже з 2022 року.