Кузін розповів, що українцям доведеться вакцинуватися від COVID щорічно

Ревакцинація населення проти коронавірусної інфекції може розпочатися вже з наступного року. Однак МОЗ України не розглядає введення бустерів для всіх категорій громадян. Про в інтерв’ю телеканалу «Рада» розповів головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

 

Вакцинація проти коронавірусу буде щорічною.

Посадовець повідомив, що наразі відомство працює над рекомендацією робити бустери – додаткові дози від COVID-19 – людям з хронічними захворюваннями, які ослаблюють імунітет.

«Це ті люди, які постійно приймають гормональну терапію, які після трансплантації органів, які мають імуносупресивні стани, первинні імунодефіцити. Для цих людей ми розуміємо, що введення повного курсу щеплення, двома дозами, може не призвести до формування повноцінної імунної відповіді», – пояснив Кузін.

Масового запровадження ревакцинації для інших категорій не буде.

«Поки що не розглядається рекомендація про введення таким людям бустерної дози. Поки ми плануємо використовувати повний курс ревакцинації в наступному році. Тобто людина, яка отримала дві дози у 2021 році, має отримати такі ж дві дози у 2022 році», – сказав Кузін.

Головний санлікар підкреслив, що українцям доведеться щорічно щеплюватися проти COVID-19, адже, за його словами, імунітет до коронавірусної інфекції поступово слабшає.

«Поки що так. Ми розуміємо, що імунітет до коронавірусу не постійний і через певний час він все менше і менше стає. Тому ті люди, які пройшли повний курс щеплення, повинні пройти повторне щеплення, щоб поновити імунну відповідь», – сказав Кузін.

Зазначимо, що гендиректор американської фармкомпанії Pfizer Альберт Бурла повідомив, що для повернення до нормального життя людству будуть потрібні щорічні COVID-щеплення.

Нагадаємо, що в Європейському центрі профілактики та контролю захворювань (ECDC) не бачать потреби в додаткових дозах вакцин від COVID-19.