МОЗ планує запустити е-рецепти для всіх ліків навесні 2022 року – Ляшко

В Україні планують перейти у 2022 році на е-рецепти на всі лікарські засоби. Наразі в країні діє електронний рецепт на інсулін, а також введений е-лікарняний. Про це повідомив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час інтерв’ю «Радіо Свобода».Він підкреслив, що в Україні запуск електронного рецепта на всі ліки запланований навесні наступного року. За його словами, всі медзаклади комп’ютеризовані. Ляшко зазначив, що в Україні триває диджиталізація в галузі охорони здоров’я.

Керівник МОЗ зауважив, що наразі ситуація не є ідеальною «але вже на тверду четвірку з інтернету». Міністр порадив у випадку виникнення проблем телефонувати на гарячу лінію Національної служби здоров’я України для їх оперативного вирішення.

Очільник відомства пояснив, що введення е-лікарняного значно спростило доступ та передачу даних в електронній системі.  Він додав, що раніше пацієнту необхідно було не один раз звернутися до лікаря, щоб отримати листок непрацездатності.

«Зараз один раз дані, відпрацьовані алгоритми, які вже самі на рівні ІТ-технологій відсікають певні помилки, і документ «летить» до Пенсійного фонду. У Пенсійному фонді у роботодавця є свій особистий кабінет. Він там все перевіряє. Людина прийшла, відкрила лікарняний і забула про проблему. Вилікувалася – і все пройшло автоматично», – резюмував він.

Нагадаємо, що в Україні анонсували запуск електронного рецепта на всі рецептурні препарати у 2022 році. Про це заявив Голова комітету Верховної ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. Він зазначив, що такий крок допоможе зупинити безконтрольний продаж антибіотиків, які, на його думку, мають продаватися лише за е-рецептом.

Реімбурсація інсулінів може «зірватися», якщо в електронній системі охорони здоров’я не буде планів лікування пацієнтів.