На Черкащині вперше провели транскатетерну імплантацію аортального клапана

Фахівці Черкаського кардіологічного центру вперше в регіоні провели транскатетерну імплантацію аортального клапана (TAVI). Операцію проведели60-річній пацієнтці. Під час операції TAVI заміна клапана відбувалася через невеликий отвір у стегновій артерії. Така методика в Україні використовується нещодавно, повідомляє власний кореспондент Вашого здоров’я.«При класичній операції зупиняють серце, знижують температуру тіла пацієнта і роблять розтин на грудній клітці. Процес складається з доопераційної підготовки, самого оперативного втручання та тривалої реабілітації (до 2 тижнів). У випадку проведення операції TAVI пацієнт отримує хороший результат при менш травматичному хірургічному втручанні, а його відновлення триває всього кілька днів», – пояснив завідувач відділення серцево-судинної хірургії Черкаського обласного кардіологічного центру, заслужений лікар України Олег Журба.

Під час операції хірурги хвилювалися, аби при розкритті балона не був зміщений кальцій, який спровокував сам стеноз аортального клапана, не виникла параклапанна недостатність, інші ускладнення. Операція пройшла успішно. Наразі пацієнтка почувається добре і вже виписана додому.

Оперативні втручання такого рівня в Україні проводять нечасто – 15-20 на рік. Адже вони високо технологічні та дороговартісні.

«За кордоном така операція коштує 40 тис.євро. Для нашої пацієнтки вона обійшлася безоплатно. Клапани для двох пацієнтів нашого кардіоцентру закупила Черкаська обласна рада. Вартість одного клапана – близько 800 тис. грн», – поінформував Олег Журба.

Він зауважив, що за успішного досвіду наступного року можна буде говорити про ухвалення відповідної програми на обласному рівні.

Нагадаємо, у Львові лікарі зробили унікальну операцію – вперше за допомогою робота Da Vinci провели гінекологічне втручання.