У МОЗ хочуть інформувати пацієнтів про вартість прийому лікаря, що сплачує держава

Міністерство охорони здоров’я планує надсилати пацієнтам повідомлення щодо того, скільки коштів держава сплатила за його прийом у лікаря. Про це заявив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає «Радіо Свобода».Українським пацієнтам будуть надсилати сповіщення про вартість пройму лікаря, який покриває держава. Така ініціатива допоможе громадянам зрозуміти, що держава покриває і страхує ризики для здоров’я людини, яка платить податки.

Керівник МОЗ зазначив, що в Україні розглядають систему постчеків – пацієнт після звернення до сімейного лікаря або до медзакладу отримає смс-повідомлення про вартість послуг, які сплатила держава.

«Ми зараз розглядаємо ще систему постчеків. Тобто, коли людина звернулася або до сімейного лікаря, або в госпіталь, їй наприкінці місяця прийде на телефон смс, що ваше звернення коштувало для держави стільки-то коштів, які держава оплатила», – роз’яснив Ляшко.

Раніше стало відомо, що Національна служба здоров’я України сплатила медзакладам за Програмою медичних гарантій у другому кварталі майже 27 млрд гривень. Медичні установи первинної ланки отримали майже п’ять мільярдів гривень, а заклади спеціалізованої меддопомоги – понад 15 млрд гривень.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів ухвалив Зміни до Типової форми договору про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій та до Положення про Національну службу здоров’я України. Вони передбачають встановлення чітких та прозорих відносин між НСЗУ та надавачами медичних послуг.

Також стало відомо, що сімейних лікарів в Україні будуть мотивувати до вакцинації пацієнтів проти коронавірусу – при імунізації понад 80% дорослих, лікар буде отримувати 50 балів безперервного професійного розвитку (БПР) під час чергової атестації, починаючи з 2022 року.