У МОЗ назвали умови анулювання ковідного сертифіката

Є умови, за якими сертифікат про вакцинацію повинен бути анульований. Випадків позбавлення ковідного документа в Україні поки не було. Про це розповіла заступник міністра охорони здоров’я Марія Карчевич, пише РБК.В Міністерстві охорони здоров’я повідомили, у разі, якщо доведено, що медичний запис недостовірний, він має бути скасований, а сертифікат – анульований.

За словами Карчевич, це може відбутися після того, як буде доведена вина і факт підробки інформації. Вона повідомила, що в країні поки не було випадків позбавлення сертифікатів.

Дані про можливі фальшування передають правоохоронцям. Всі повідомлення, за словами представниці МОЗ, які з’являються в інтернеті або поступають телефоном, відразу передають для здійснення слідчих дій. Після цього правоохоронці здійснюють «контрольні закупівлі», також перевірку проводить кіберполіція. Карчевич запевнила, що механізм вже відпрацьований.

Через провадження, де йдеться про медпрацівників, Міністерство охорони здоров’я звертається до місцевих рад з проханням відсторони керівників медустанов на час слідства.

Заступник міністра охорони здоров’я повідомила, що мова йшла про 15 закладів. У чотирьох областях вже є випадки звільнення, відсторонення, також розпочаті службові розслідування.

Нагадаємо, на початку жовтня Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування підтримав законопроєкт, що передбачає посилення відповідальність за підробку документів, що стосуються профілактичних щеплень.

Нещодавно головний санлікар країни Ігор Кузін розповів, як отримати справжнє COVID-щеплення при наявності фальшивого сертифіката про вакцинацію.