Закінчився термін придатності: МОЗ вилучило пів мільйона доз вакцин AstraZeneca

Міністерство охорони здоров’я вилучило з центрів вакцинації та пунктів щеплень близько 500 тисяч доз вакцини AstraZeneca, термін придатності яких завершився 31 жовтня. Про це повідомляє видання Гордон з посиланням на відповідь Міністерства охорони здоров’я на запит.У МОЗ зазначили, що в Україні станом на 1 листопада залишилося близько 500 тисяч доз COVID-вакцини від компанії AstraZeneca з терміном придатності до 31 жовтня 2021 року. Повідомляється, що точна кількість доз стане відома 3 листопада. У відомстві підкреслили, що ці вакцини вже вилучено з центрів та пунктів вакцинації.

У МОЗ наголосили, що в країні станом на 1 листопада доступно понад один мільйон доз препарату AstraZeneca, які придатні до 30 листопада. COVID-вакцину будуть застосовувати для імунізації громадян першою та другою дозою в пунктах та центрах вакцинації. У МОЗ додали, що після першої ін’єкції вакциною від AstraZeneca друге щеплення можна робити мРНК-вакциною, наприклад, від компанії Pfizer.

Наразі в Україні для COVID-щеплення доступні 8,5 млн доз вакцин від трьох фармкомпаній. Українці можуть самостійно обрати вакцину, якою будуть імунізуватися. У МОЗ запевняють, що в країні суворо дотримуються всіх вимог щодо транспортування, зберігання та використання вакцин.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров’я хоче з максимальною ефективністю використати вакцини проти коронавірусу, термін придатності яких закінчується восени 2021 року. У відомстві8 підкреслили, що жодний препарат, термін придатності якого вичерпаний, не будуть застосовувати для імунізації громадян.

Раніше у МОЗ заявили, в Україні будуть проводити утилізацію вакцин проти коронавірусної інфекції, якщо їх термін придатності спливе. Утилізація препаратів буде відбуватися відповідно до чинних нормативних документів.