Ліки Pfizer проти COVID-19 продемонстрували ефективність у 89%

Новий кандидат від фармвиробника Pfizer, за даними проміжного аналізу, знизив ризик госпіталізації або смерті на 89%. Відповідні дані компанія оприлюднила у своєму пресрелізі від 5 листопада.Згідно з інформацією, пероральний препарат PAXLOVID™ (PF-07321332; ритонавір) знижує ризик госпіталізації або смерті на 89% у порівнянні з плацебо у не госпіталізованих дорослих із групи високого ризику з коронавірусом.

Повідомляється, що у загальній популяції дослідження до 28 дня не було зареєстровано випадків смерті серед пацієнтів, які отримували PAXLOVID™, у порівнянні з 10 випадками смерті серед пацієнтів, які отримували плацебо.

Фармвиробник планує якнайшвидше подати дані до Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) для отримання дозволу на використання у надзвичайних ситуаціях (EUA).

Виконавчий директор фармконцерну Pfizer Альберт Бурла наголосив, що сьогоднішні новини кардинально змінюють правила гри у глобальних зусиллях щодо припинення руйнівних наслідків цієї пандемії. «Ці дані свідчать про те, що наш кандидат на оральні противірусні препарати, якщо він буде схвалений чи санкціонований регулюючими органами, може врятувати життя пацієнтів, знизити тяжкість інфекцій COVID-19 та виключити дев’ять із десяти госпіталізацій», – сказав він.

Слід зазначити, що в Україні також розпочалися випробування протиковідних пігулок від фармкомпанії Pfizer. У дослідженні фази 2/3 візьмуть участь люди, які контактували з хворими на COVID-19. Також випробують на українцях препарат від Merck.