Новий штам COVID-19 в 10 разів стійкіше до антитіл вакцинованих і перехворілих – вчені

Нова варіація коронавірусу, що отримала назву Mu, і вперше була зафіксована в Колумбії, в десять разів стійкіше до антитіл людей, які були заражені «початковим» штамом вірусу Sars-Cov-2. Також Mu-варіант в 9 разів стійкіше до антитіл, які були отримані після вакцинації препаратом від Pfizer. Такого висновку дійшли японські вчені, пише УНІАН з посиланням на NEJM.Нову мутацію, яка розповсюдилася з Колумбії, вже зафіксували в 39 країнах світу, однак епіцентром залишається саме Колумбія.

Станом на вересень 2021 року у Всесвітньої організації охорони здоров’я занепокоєння викликають чотири мутації: «Альфа» [B.1.1.7], «Бета» [B.1.351], «Гамма» [P.1] і «Дельта» [B.1.617.2 і AY]. Крім них виділяють ще п’ять варіантів, які можуть бути небезпечними: «Ета», «Йота», «Капа», «Лямбда» і «Мю».

Дослідники повідомляють, що величезний сплеск випадків захворювання COVID-19 в Колумбії стався з березня по липень 2021 року. За їх даними, на початковій стадії сплеску домінувала «Гамма», а в травні всі інші варіанти вірусу перевершив «Мю», який і став причиною епідемії в країні. Вчені вирішили з’ясувати причину поширення штаму «Мю» і виявили, що він майже в 11 разів стійкіше до антитіл людей, які перехворіли «початковим» COVID-19. Також нова мутація в 9,1 стійкіше до щеплених вакциною Pfizer.

Результати науковці отримали в ході досліджень: вони створили псевдовіруси, які «озброїли» s-білками штаму «Мю»» та інших варіацій коронавірусу. Після перевірили, як отриманий вірус реагує на антитіла, які взяли у 13 людей, які перехворіли ще на початку пандемії, і у 14 вакцинованих Пфайзером. Таким чином, вчені виявили, що «Мю» набагато сильніше початкового варіанту вірусу SARS-CoV-2. Вони підкреслюють необхідність подальшої характеристики і моніторингу небезпечного штаму.

Нагадаємо, нещодавно у Японії виявили новий небезпечний вірус, який передається від кліщів.

Слід зазначити, інфекціоністка та заслужена лікарка України Ольга Голубовська попереджала, що у світі через появу нового вірусу протягом 5-7 років може розпочатися нова пандемія. Таку ж думку постійно озвучують в ВООЗ.