Вчені виявили новий тип нервових клітин у сітківці

Дослідники відкрили новий тип нейронів у сітківці. Вони назвали його осередком Campana через форми, що нагадує дзвіночок. Про це пише видання Science Daily з посиланням на дослідження науковців у виданні Proceedings of the National Academy of Sciences.

Дослідницька група вчених з Університету Юти під керівництвом доктора філософії, професора офтальмології та візуальних наук Нін Тіана визначила раніше невідомий тип інтернейрону у сітківці ссавців, який є посередником у ланцюзі комунікації нейронів у центральній нервовій системі (ЦНС).

Новий тип клітин вчені назвали осередком Campana. Відкриття дослідників дозволить ідентифікувати всі класи нейронів та їх зв’язки у ЦНС.

«Ґрунтуючись на своїй морфології, фізіології та генетичних властивостях, ця клітина не вписується в п’ять класів нейронів сітківки, вперше ідентифікованих понад сто років тому. Ми припускаємо, що вони можуть належати до нового класу нейронів сітківки», – пояснив Тіан.

Клітини Campana передають зорові сигнали від обох типів світлочутливих стрижнів і фоторецепторів у сітківці, але їх точне призначення є предметом поточних досліджень. Експерименти показали, що ці клітини залишаються активованими протягом незвичайно тривалого часу – до 30 секунд у відповідь на стимуляцію світловим спалахом протягом десяти мілісекунд.

Тіан припустив, що нові клітини можуть брати участь у формуванні тимчасової пам’яті.

«Вважається, що в головному мозку постійні клітини, що активують, беруть участь у пам’яті та навчанні. Оскільки клітини Campana мають схожу поведінку, ми припускаємо, що вони можуть відігравати роль у створенні тимчасової пам’яті про недавню стимуляцію», – резюмував дослідник.

Раніше видання The Pharma Media повідомляло, що компанія Bausch успішно випробувала препарат для лікування синдрому сухого ока.

Нагадаємо, що ізраїльські лікарі вперше у світі успішно пересадили штучний імплант рогівки. Пацієнтом став 78-річний мешканець міста Хайфа Джамал Пурані.